nlc.hu
Otthon

Koronavírus a szennyvízben

Koronavírus: ezekben a városokban berobbanhat a járvány a szennyvíz alapján

Főleg Nyugat-Magyarországon emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, az érintett településeken néhány nap múlva megnőhet a fertőzöttek száma.

Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Pécsett, Békéscsabán és Egerben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető.

Koronavírus-koncetráció a szennyvízben

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben a 38. héten (Forrás: NNK)

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)

További hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top