Otthon

Nyüzsögnek a patkányok több magyar nagyvárosban

Pécs belvárosában még a fákról is rágcsálók lógnak a helyiek elmondása szerint.

Egyre több kerületben okoznak gondot megint a patkányok Budapesten, de a probléma vidéken is jól ismert – írja olvasók beszámolója nyomán a Blikk. Győrben rendkívüli patkányirtás volt a hónapban, de Esztergomban, Miskolcon Pécsen és Nagykőrösön is küzdenek a lakók a rágcsálókkal.

A lapnak egy kártevőirtó szakember elmondta, a patkányok mindig is gondot okoztak, ezért központilag végzik a gyérítésüket az egyes városrészek. Ez azért lényeges, mert a rágcsálók komoly betegségeket terjeszthetnek, amilyen a tularémia és a murin tífusz, és kárt tehetnek a csatornarendszerben vagy az épületek szigetelésében. Az irtást a szakemberek mérgező csalétekkel végzik, amit zárható dobozokban helyeznek el, hogy a gyerekek és a háziállatok ne férjenek hozzá.

A szakemberek szerint április–május és október a legintenzívebb időszak patkányszaporulat szempontjából.

Fontos tudni, hogy a patkány nagyon szapora állat, ha egy példányt látunk valahol, ott jó eséllyel több is van, így érdemes a dolgot bejelenteni.

Budapesten ezt a www.rnbh.hu/panaszbejelento oldalon lehet megtenni.

Újra és újra problémát jelentenek a patkányok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top