Otthon

Románia: másodszor is megszavazták, hogy ünnepnap legyen Trianon

A törvényt 175 román parlamenti képviselő támogatta, 23-an szavaztak ellene, 85-en pedig tartózkodtak, így immár másodjára szavazták meg, hogy Romániában Trianon ünnepnappá váljon.

Június negyedike, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója mostantól ünnepnapnak számít Romániában, hiába küldte vissza a törvényt megfontolásra Klaus Johannis elnök. A bukaresti parlament másodszor fogadta el ugyanilyen formában a jogszabályt – írja a Telex.

Románia zászlaja (fotó: Pixabay)

Románia zászlaja (fotó: Pixabay)

Először májusban fogadták el a törvényt, de akkor Klaus Johannis előbb az alkotmánybírósághoz fordult, majd miután elutasították a keresetét, visszaküldte azt a parlamentnek megfontolásra. A keddi szavazás érvényességét az elnök várhatóan már nem kérdőjelezheti meg, így kénytelen lesz aláírni a törvényt, és Trianon ünnepnappá válik a szomszédainknál. A jogszabályt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt kezdeményezte, de más román pártok is támogatták.

Érdekességek Trianonról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top