nlc.hu
Otthon
Kontár gázszerelő

Bíróság elé állítanak egy kontár gázszerelőt

Szakképzettség nélkül szerelt fel gázkazánt, majdnem megölve ezzel a megrendelőjét.

Komoly vádakkal kell szembenéznie egy kontár gázszerelőnek, aki egy kazán üzembe helyezésével kis híján megölte a megrendelőjét. A Veszprémi Járási Ügyészség szerint a vádlott mindössze egy kétnapos csőhálózat-építői tanfolyammal rendelkezett, eredendően pedig bútorasztalos a végzettsége, ennek ellenére elvállalta egy szentgáli ház meghibásodott kazánjának cseréjét.

A munka elvégzéséhez jogosultsággal nem rendelkező vádlott használt gázkazánt vitt a cseréhez, melyet engedélyezett épületgépészeti terv nélkül, a korábbitól eltérő helyre szerelt. Miután nem tudta üzembe helyezni, felajánlotta, hogy új kazánt vásárol, és erre 200 ezer forintot kért a megrendelőtől, aki gyanútlanul ki is fizette az összeget. A vádlott azonban az új helyett 25 ezer forintért egy használt berendezést vett, s azt helyezte üzembe.

A gázszerelő majdnem megölte a megrendelőt a szabálytalan bekötéssel (Illusztráció: Pexels.com)

A gázszerelő majdnem megölte a megrendelőt a szabálytalan bekötéssel (Illusztráció: Pexels.com)

A szakszerűtlenül és szabálytalanul felszerelt kazán miatt a levegő szén-monoxid- és szén-dioxid-tartalma megnőtt a helyiségben, de a lakó szerencséjére a kazán füstgáztermosztátja leállította a működést. A vádlottat a megrendelő visszahívta, aki a kazán füstgáz-elvezetési zavarát jelző hibaüzenetet kiiktatta, és a berendezést ugyanolyan szabálytalanul ismét üzembe helyezte.

A kazán beépített biztonsági rendszere szerencsére ekkor is közbelépett, és újra megóvta a sértett életét. A megrendelő ezek után már nem érte el a vádlottat, gázszerelő mestert hívott, aki a szabálytalanságokat észlelve értesítette a gázszolgáltatót, melynek jelzésére a katasztrófavédelem illetékes munkatársai helyszíni vizsgálatot tartottak, és a gázkazán égéstermék elvezető rendszerét életveszélyesnek minősítették és megtiltották annak használatát.

Az ügyészség a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, emellett a gáz- és kazánszerelő foglalkozás gyakorlásától történő végleges eltiltását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak. A férfinak egy, a kőműves munkákat végző segítője is volt, aki társa képzetlenségéről ugyan nem tudott, de a sértett kazánvásárlás kapcsán történt megtévesztéséről igen, sőt a „haszonban” is részesült. Ezért őt az ügyészség a csaláshoz nyújtott bűnsegédi elkövetéssel vádolta meg, és vele szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Mindkét férfival szemben indítványozta továbbá a csalással szerzett összeg elkobzását.

Tanácsok a fűtéshez:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top