nlc.hu
Otthon

Rácsok mögé zárták az autista fiút Egerben

Rendszeresen rácsok mögé zártak egy autista fiút az egri intézetben

Nem tudták megfelelően ellátni az autista fiút, több alkalommal rácsok mögé zárták a szociális intézményben Egerben.
Rács

Egy autizmussal élő 16 éves fiút több alkalommal is hetekig rácsok mögött tartottak egy közel 150 férőhelyes egri szociális intézményben, ahol elsősorban felnőtt fogyatékkal élő személyeket látnak el.

Az eset kapcsán a Társaság a Szabadságjogokért az omdudsmanhoz fordult, aki a panaszbeadvány alapján előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot tartott az intézményben még tavaly.

A Bencének nevezett fiúnak zaklatott időszakaiban arra lenne szüksége, hogy egy szakember csak vele foglalkozzon, különben kárt tehet magában vagy a környezetében. Eltérő fejlődése miatt könnyű ráfogni, hogy ön- és közveszélyes, mert viselkedése kihívást jelent, de az autizmus nem egyenlő az agresszióval.

De sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nem állnak rendelkezésre az intézetben Bence ellátására. Az ombudsman kérdésére az intézetben elismerték, hogy agresszív kitöréseinek idején Bencét rácsos ágyba tették, de nem tudták megmutatni, milyenbe, azt állították, hogy már kiselejtezték.

A helyszíni bejáráskor az ombudsman munkatársai a lomok közt láttak egy ketrechez hasonló szerkezetet, de arra a kérdésre, hogy az mi célt szolgált, az a válasz érkezett, hogy „nem tudjuk, régen itt van, elszállításra vár”. Az ombudsmani jelentés szerint a ketrec így nem volt fellelhető, a helyszíni vizsgálat a „fiú ketrecszerű tárgyban való bezárását nem igazolta, azonban nem is zárta ki”.

Bencét 2018-ban összesen 9 alkalommal helyezték el ebben a titokzatos, szükségszerűen zárt szerkezetű rácsos ágyban, „168 órás ideiglenes elkülönítés” keretében. A vonatkozó jogszabályok ilyen korlátozást nem tesznek lehetővé: az intézkedés nem lehet embertelen vagy megalázó, különösen tilos a bántalmazás, a hálós ágy és az ahhoz hasonló zárt szerkezetű, ketrecre emlékeztető, rácsos eszközök alkalmazása. A 168 órás, azaz egy heti elkülönítés, főleg sorozatosan elrendelve végképp nem tekinthető ideiglenesnek.

Egy gyerek hetekig tartó rácsos ágyba zárása nem lehet megoldás a viselkedésproblémák kezelésére. Az ombudsman szerint is Bence jogait súlyosan megsértették, nem lehet kérdés, hogy az elkülönítésen alapuló jogsértő gyakorlatot azonnal fel kellett számolni.

Az eset azonban egy súlyos társadalmi kérdésre is rávilágít: Magyarországon nincs a súlyos viselkedésproblémával élő, gyakran már krízishelyzetben lévő autista gyermekek számára egyetlen releváns, bentlakásos elhelyezést nyújtó intézmény sem.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/oscar h)

Autizmus az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top