nlc.hu
Otthon

Zarándoklat Bodrogkeresztúron

Blikk: sok ezer zarándok érkezhet egy borsodi faluba

Bodrogkeresztúrra 4500 látogató érkezhet egy vallási ünnepség miatt.

A Blikk szerint az ezerfős Borsod-Abaúj megyei kis falu, Bodrogkeresztúr utcáin rengeteg látogató tűnhet fel a következő napokban, ráadásul a világ minden tájáról érkezhetnek ortodox izraelita vallású zarándokok, akik Reb Sájele csodarabbi sírját látogatják. Az ortodoxok ilyenkor felkeresik a sírt, imádkoznak, közös istentiszteletet tartanak, illetve előadásokat hallgatnak óriási sátrakban.

A háromnapos eseményre három évvel ezelőtt tízezren érkeztek, a Blikk kritikusan megjegyzi, hogy a vallási tartalmat leszámítva az esemény nem sokban különbözik egy fesztiváltól. Kedd délután még úgy látszott, idén is megtartják a rendezvényt, ugyanis felállították a sátrakat, ráadásul többet, és olyan méretűeket, amiben a kormányrendeletben maximált 10 főt biztosan sok százszorosan túllépi a létszám. „A zarándoklatot szervező alapítvány arról tájékoztatott, hogy 4500 főt várnak. A járvány előtt ez a zarándoklat tényleg olyan volt, mint egy fesztivál, esténként hatalmas bulik, zene, tánc a sátrakban. Nem örülök neki és a falubeliek is fel vannak háborodva. Félnek, az ezerfős lélekszámhoz képest sok áldozata volt itt a járványnak. Tavaly le tudtam záratni a falut, akkor volt erre lehetőségük az önkormányzatoknak, hogy távol tartsák a tömeget a járvány idején, most viszont nincs” – mondta a Blikknek Rozgonyi István polgármester.

bodrogkeresztúr látképe

Bodrogkeresztúr egy festői völgyben fekszik (Fotó: Wikipedia)

A lap megjegyzi, hogy ők úgy tudják, hogy a rendőrség nem tehet semmit, vallási tömegrendezvények megtartásáról ugyanis a szervezők dönthetnek. A Blikk megkereste a rendőrséget, de kérdéseikre szerda délután 1 óráig még nem reagáltak.

Nagy fesztiválokra idén csak emlékezhetünk, de a kisebbeket lehet, megtartják:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top