Otthon

Tetőtér design – így helyezd el az ablakokat, hogy fényt és teret nyerj!

A komfortos és otthonos tetőtér kialakításához megmutatjuk, milyen ablakokat érdemes beépíteni.

A tetőtér egy különleges hely, amelyről általában két véglet mentén gondolkodunk: van, aki rajong érte, mert a romantikus, meghitt és biztonságos kuckót látja benne, ahova elbújhat a hétköznapok nyugtalanító felfordulása elől, míg mások szűknek, kényelmetlennek és sötétnek tartják, ahol télen ráadásul mindig hideg van, nyáron pedig elviselhetetlen a hőség. A modern technológiáknak köszönhetően, a tetőtérnek ez utóbbi, kellemetlen tulajdonságai tökéletesen orvosolhatók, és egy kis ötletességgel nem csupán teljes értékű, komfortos otthonná varázsolható az épületeknek ez a része, hanem kifejezetten exkluzív térré is, amely amellett, hogy minden kényelmet megad, megőrzi bohém, intim és rejtelmes atmoszféráját is. Ahhoz, hogy ez a kettősség harmonikus egységbe olvadjon, a fény helyes „kalibrálása” a kulcs, vagyis az, hogy az ablakok tökéletes helyét és méretét megtaláljuk. A feladat szépségét az adja, hogy minden tetőtéri helyiség – akár a fürdőszoba, a hálószoba vagy éppen a gyerekszoba – más és más ablakelhelyezést és méretet kíván. Megmutatjuk, hogyan csinálják ezt a profik.

Biztonságos gyerekszobai ablakok

A gyerekek eleve imádják a tetőtér hangulatát, így nekik nem nehéz örömet szerezni azzal, hogy a szobájukat ebbe a térbe tervezzük. Különösen szeretik, hogy éjjel akár kiláthatnak a csillagos égre, vagy rossz időben bevackolva magukat a meleg paplan alá, hallgathatják az esőcseppek kopogását az üvegen. Éppen ezért a gyerekszobában érdemes közvetlenül az ágy közelébe helyezni az ablakot, hogy ne csak a fény juthasson be a szobába, hanem a gyermek is kiláthasson rajta.

  A gyerekszobába érdemes az ágy fölé helyezni az ablakot - a gyerekek imádni fogják! (fotó: rototetoablak.hu)

  A gyerekszobába érdemes az ágy fölé helyezni az ablakot – a gyerekek imádni fogják! (Fotó: rototetoablak.hu)

A szülőket gyakran tölti el aggodalom egy ilyen ötlet hallatán, mert tudják, ha a gyerek eléri a kilincset, akkor azt használni is fogja. Azonban számos olyan megoldás létezik a kalandvágyó gyerekek védelmére, amik eloszlathatják ezeket az aggályokat. Például egyes modellek nyitását rejtett motorok végzik, amik kapcsolóval, távirányítóval vagy okostelefonról vezérelhetők, és így megoldható, hogy a gyerek ne „tehesse rá a kezét” a vezérlésre. Végül pedig a jól bevált, kulccsal zárható modellek is alkalmazhatók azért, hogy a gyermek biztonságban, a szülők pedig nyugalomban lehessenek.

 

Fényes fürdőszoba

A fürdőszobáknál nem vagyunk hozzászokva a természetes fényhez, de ha ez a helyiség éppen a tetőtérben helyezkedik el, tetőtéri ablakokkal ez a szoba is fényárban úszhat. Ez a fénymennyiség az ablakok méretével is igazítható, illetve rolókkal árnyalható. De az sem szokatlan, hogy egymás mellé több, akár három tetőtéri ablakot is elhelyeznek, így az éjszakai fürdőzés a kádban, a csillagos ég alatt, igazi romantikus és meghitt hangulatot kölcsönöz.

A fürdőszoba fényigényes helyiség, ezért minél több és minél nagyobb ablakot tervezzünk ide! (fotó: rototetoablak.hu)

A fürdőszoba is megérdemli a természetes fényt, ezért minél több és minél nagyobb ablakot tervezzünk ide!                        (Fotó: rototetoablak.hu)

 

Bármelyik helyiségben látványos és hasznos megoldás, ha az ablak egészen a térdfalig – nappaliban akár a padlószintig – leér, hiszen így bőséges megvilágítást kaphatunk oldalirányból is, és nem csupán a fejünk felől érkezik napfény a helyiségbe. A maximális térkihasználás érdekében érdemes a kisméretű fürdőszobákba felnyíló nyitásmódú modellt választani, mert így szellőztetéskor sem vesz el tőlünk hasznos helyet az ablak. A komfortos szellőztetés érdekében – amire egy fürdőszoba esetében sokkal gyakrabban kerül sor, mint más helyiségeknél – érdemes résszellőzővel ellátott ablakokat választani. Ezek a praktikus elemek akár motorral, gombnyomással is vezérelhetők, amely funkció nem csak a fürdőben hasznos.

Térnövelés a hálószobában vagy a nappaliban

A tetőterek jellemzője, hogy a helyiségek mérete kapcsán időnként kompromisszumokat kell hoznunk. Ráadásul ezekben a szobákban az oldalfalakat metsző, lefelé tartó tetősík is a szűkösség érzetét keltheti, amit valamilyen praktikával mindenképp fel kell oldani. Tökéletes segítség ebben a feladatban a térdfalas ablak, amely felfelé és oldalirányba is kinyitja a teret, és így nem csupán a tágasság érzetét adja meg a hálóban vagy akár a nappaliban, hanem sokkal több fényt is beenged, mint a hagyományos ablakok. Egészen különleges élmény úgy ébredni, hogy a reggeli fények a padló szintjétől egészen a mennyezetig elöntik a szobát, és hatalmas üvegfelületeken át akadálytalan kilátásunk van a külvilágra.

A hálószobák tere látványosan növelhető egy térdfalas ablakkal – nem mellesleg fantasztikus élmény, ha reggel gyönyörködhetünk a panorámában (fotó: rototetoablak.hu)

A hálószobák tere látványosan növelhető egy térdfalas ablakkal – nem mellesleg fantasztikus élmény, ha reggel gyönyörködhetünk a panorámában (Fotó: rototetoablak.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top