nlc.hu
Otthon

Hódok rágták el az internet kábeleit

Hódok miatt nem volt internet Kanada egyik településén

Legalábbis a kanadai internetszolgáltató a hódokat hibáztatja, amiért fél napra elment az internet a Brit Kolumbia tartományban található kisvárosban, Tumbler Ridge-ben.
hód, i

A Telex a BBC nyomán írta meg a kanadai történetet, miszerint a kanadai várost kiszolgáló földalatti kábelek egy részét összerágcsálva, egy hódvárban találták meg. A kapcsolatot csak szombat délutánra sikerült teljesen helyreállítani.

A szolgáltatásuk múlt szombaton, hajnali 4 óra körül szakadt meg, ami mintegy 900 internet- és 60 tévéelőfizetőt érintett a kétezer lakosú városban. A hiba okára akkor derül fény, amikor a cég egyik munkatársa egy közeli hódgátnál felfedezte, hogy a hódok több ponton is átrágták az üvegszálas kábelt.

A hódok olykor galibát okoznak Kanadában: egy másik esetben Québec tartománybeli Grenville-sur-la-Rouge polgármestere szintén a hódokat okolta. Tom Arnold polgármester szerint mintegy 800 hód közel 200 gátat hozott létre a város környékén, ami elterelte a vizeket. A polgármester egyenesen úgy fogalmazott, hogy a hódokat ki kell irtani, akkora problémát okoznak. 

 

Itthon is történt már hasonló hódos eset

Eurázsiai – más néven európai vagy közönséges – hódok okoztak 2020-ban többször is áramkimaradást a Zala megyei Szentpéterfölde térségében, ezért több példányt is be kellett fogni a túlszaporodott rágcsálókból. A Zalai Hírlap akkori kiadása arról számolt be, hogy a megyében néhány éve a Principális-csatornában épített hódvárak miatt volt zavar a vízelvezetésben, Göcsejben áramkimaradásokat okoztak az általuk elrágott és így a vezetékekre dőlt fák.

Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top