nlc.hu
Otthon

Nagyar, egy csodaszép magyar falu

Nagyar: a rejtett kincsesdoboz, ahol Petőfi írta az egyik legszebb versét

Hazánk keleti csücskében rejtőzik ez a varázslatosan szép kis község. Nagyar igazi kincsesdoboz!

A fővárostól bő három órányi, de Nyíregyházától is bő órányi autóútra található Nagyar község, ahol a 2015-ös népszámlálási adatok szerint 677-en élnek. A gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező település már több mint 600 éves múltra tekinthet vissza, ugyanis a nevét, akkor még Nagor formában 1393-ban írták le, később azonban a Naghar változatban is előfordult. Érdekesség, hogy faluvá válása előtt a Kölcsey-család birtoka volt, igen, ebből a családból származott Kölcsey Ferenc, a Himnusz költője is. 

Nagyar meglátogatása tökéletes hétvégi családi programnak ígérkezik, akár idősebb rokonnal vagy kisgyerekkel is bátran lehet vele próbálkozni, mivel a községet egy kiadósabb séta keretében körbe lehet járni. 

Látnivalók Nagyar környékén

Ahhoz képest, hogy milyen pici település, két kastély is található itt: a Luby-kastély, amelynek építtetőjét, Luby Gézát a saját korában csak Rózsakirály néven emlegették, az épületet körülvevő csodálatos rózsakertnek köszönhetően. Bár egyelőre zárva van, a küszöbön álló nyitás után érdemes ellátogatni a kastélyban működő interaktív múzeumba és szabadidőparkba is, de a trópusi pálmaházat is vétek lenne kihagyni! Innen szinte szó szerint kőhajításnyira áll a valamivel kisebb Kende-kastélynak is nevezett Kende-kúria,  amely a környéken régebben nagybirtokosnak számító Kende család tulajdonában állt. A valamivel szerényebb, klasszicista stílusú épület szintén műemléknek számít.

Nagyaron áll a fa, amely alatt ülve Petőfi megírta a legszebb versét

A Luby-kastély rózsakertje egyedülálló látványosság (Fotó: Wikipedia)

A község valódi nevezetessége azonban nem más, mint egy több száz éves kocsányos tölgy, amely alatt a legenda szerint Petőfi Sándor megírta a Tisza című versét. A pontosság kedvéért azért érdemes megjegyezni, hogy valószínűleg a költő csak leült egy kicsit a fa alá pihenni, ám egyáltalán nem zárhatjuk ki, hogy ekkor csókolta homlokon a múzsa, különösen, hogy az említett fa épp a Tiszába siető Kis Túr – illetve itt még egészen pontosan a Nagyari-Túr partján áll, így minden feltétel adott volt a klasszikus megszületéséhez. 

Aki a kulturális értékek mellett némi aktív kikapcsolódásra is vágyna, a fától sétatávolságra található az Espánta horgásztó, amelyet annak is érdemes felkeresnie, aki amúgy nem szereti a halakat, csak gyönyörködne a természet szépségében és hallgatná a békák kuruttyolását.

Még több belföldi turizmus az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top