Otthon

Hogyan béreljünk szobát a jelenlegi helyzetben Budapesten? (X)

A pandémia időszakában most először növekedtek – KSH adatai alapján – átlagosan 3%-kal az albérlet- és szobaárak. Amennyiben hosszabb időre gondolkodunk albérletben, akkor megfontolandó kivenni teljes lakást, rövidtávra pedig célszerű olcsóbb szobát választani.

Azonban nem mindegy, hogy a főváros melyik kerületében keresgélünk, mert a belső és külső kerületekben eltérőek lehetnek a bérleti árak. A belvárosi régiókban 0,1 százalékkal nőttek a kiadásra kerülő albérletek és szobák.

Lényeges szempont a kerületválasztás!

Érdekes megfigyelni, hogy a korábban drágának számító belváros 6. kerületében (Weiner Leó utcában, amely a Nyugati pályaudvarhoz van közel) már 60.000 Ft/hóért találhatunk szobát 1 főre, 29.000 Ft fix rezsivel. Teljes kiadó lakást pedig 110.000 Ft/hó áron kaphatunk, korábban ez az összeg 170–180 ezer forint is volt. Ez a környék különösen a tömegközlekedés miatt előnyös, a Global Best Property Zrt szerint és a kiadoszobabudapest.hu-n szintén kapunk jó szobát vagy ingatlant.

Hogyan béreljünk szobát a jelenlegi helyzetben Budapesten? (X)A KSH elemzésére hivatkozva, megfigyelhető, hogy a 13. és 14. kerületekben szintén volt növekedés az elmúlt hónapokban, 0,3 százalékos emelkedés, amely minimális, természetesen itt is fontos a jó közlekedés. A 13. kerületi Gyöngyház utcában már 150.000 Ft/hó áron akadhatunk jó ingatlanra, a rezsi fogyasztás szerint számolható el, ebben a lakásban két saját hálószoba van, tehát a lakótársak felezhetik a költségeket.

A 13. kerület Budapest frekventált helyén található: bevásárlóközpontok, éttermek, kávézók, valamint az irodaházak könnyen elérhetők. A Gyöngyház utca mellett a Hegedűs Gyula utcában, a Visegrádi utcában és a Tutaj utcában érdemes még keresgélni lakást vagy új építésű lakóparkban kiadó szobát. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a népszerű Westend bevásárlóközpont két jelentős kerület, a 6. és 13. találkozásánál épült, igaz, az árak kerületen belül még változhatnak.

Azt kell eldöntenünk, hogy milyen módon (személygépkocsi vagy közösségi közlekedés) juthatunk el a munkahelyünkhöz. A home office szintén jó megoldás lehet, remélve, hogy az otthon tanulás vagy az ilyen típusú munka végzése csak ideiglenes! Olyan szobát vagy lakást keressünk, amely minden szempontból megfelel az igényeinknek.

Hogyan béreljünk szobát a jelenlegi helyzetben Budapesten? (X)Legyünk biztonságban!

A megfelelő lakás vagy szoba megtalálása mellett a biztonság rendkívül fontos. Érdemes a keresgélés előtt kitapasztalni, hogy adott környék mennyire biztonságos. Beköltözéskor ajánlatos az ajtórács vagy a népszerű hevederzár használata. Egyes ingatlanszakértők szerint a földszinti fekvésű lakás nem mindig jó választás, ugyanakkor ez egyéni tényezőtől is függ.  Nem árt, ha a szomszédjainkat jól ismerjük, mert ha baj van, akkor a segítség gyorsabb. Ettől függetlenül személyes adatot ne adjunk meg senkinek még közös képviselőnek sem. Ahogy tartja a mondás: „Jobb félni, mint megijedni!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top