nlc.hu
Otthon

Spórolás a Nemzeti Mintaterv Katalógusből letölthető ingyenes tervrajzokkal

„Ez a minta annyira alkalmas, mint régen a kockás papír.” Kiszámoltuk, mennyit spórolhatsz az ingyenes tervrajzokkal

Mennyit érnek az ingyenesen letölthető tervrajzok? Mennyit spórolhatunk a Nemzeti Mintaterv Katalógus tervcsomagjaival? Utánajártunk, kiszámoltuk.

„Építkezők, figyelem! Újabb segítséget nyújtunk Önöknek. Ingyenes mintatervekkel segítjük a tervezést, az építkezés” – vezette fel Novák Katalin március 19-én a Nemzeti Mintaterv Katalógus (NMTK) elindulását, az online felületet, amelyről családi házak teljes tervdokumentációi tölthetők le ingyenesen. A tervcsomagok nemcsak az építészi, de a szakági terveket is tartalmazzák, látványtervek segítik képzeletünket, és arra is ügyeltek, hogy a házak alapvető paraméterei mellett azok becsült bekerülési költségét is feltüntessék.

Miután személyes élményem még friss a házépítés témájában, átérzem, ha sokaknak felcsillant a szeme a hír hallatán. A háztervezés maga több százezer forintos költség, ki ne örülne neki, ha ezt az összeget megspórolhatná?!

Csakhogy mindig van egy de, és ez a de itt alapjaiban határozza meg azt, mit várhatunk, és mit kaphatunk ettől a katalógustól. A témáról Tutervai Mátyás építésszel, a Magyar Építész Kamara (MÉK) alelnökével beszélgettem.

Telek van, a tervet letöltjük

Kinéztük a telket, lealkudtuk, megvettük. Tudjuk a méretét, hogy mekkora ház építhető rá, irány az NMTK, keressünk rajta házat! A katalógusban magas- és lapostetős, mediterrán és minimalista stílusú, akár hatszobás házak tervrajzait is megtaláljuk, tisztára mint egy online lakberendezési magazin. Micsoda kár, hogy ha eddig eljutottunk, már jó pár fontos dolgot kihagytunk a számításból.

„Ha laikus lennék, és építkezni szeretnék, valószínűleg már a telekkeresés fázisában felkérnék valakit, akinek elmondhatom, hogyan szeretnék élni. Nem kell konkrét alaprajzi elképzelés, azt azonban érdemes fejben összerakni, milyen környezetben szeretnék élni, és aszerint keresni telket. Ha még a telekvásárlás előtt informálódunk arról, hogy a kinézett telken megvalósítható-e mindaz, amit szeretnénk, lehet-e olyan házat, olyan külső környezetet csinálni, ami megfelel az igényeinknek és lehetőségeinknek, nagyon sok kellemetlen kompromisszumtól kíméljük meg magunkat. Az embereknek azonban nagyon kis százaléka ennyire előrelátó” – mondja az építész.

Legyünk optimisták, mégiscsak jól utánanéztünk a dolgoknak, a telek kihagyhatatlan vétel volt, egyszóval, nekünk tetszik, térjünk inkább rá a katalógusra. Jelenleg 96 terv közül válogathatunk, 75 új építésű és 21 Kádár-kocka ház átalakítására vonatkozó tervcsomag áll rendelkezésünkre.

A Nemzeti Mintaterv Katalógus keresőfelülete.

A Nemzeti Mintaterv Katalógus keresőfelülete.(Fotó: mintatervkatalogus.hu)

„Tegyük fel, kiválasztottál egy házat a mintatervből. Tetszik az alaprajzi elrendezése, de nem biztos, hogy a külseje az elképzeléseid szerinti, vagy épp fordítva. Az is lehet, hogy olyat választasz ki, aminek jó az elrendezése, de teljesen alkalmatlan rá, hogy a beépítési előírások miatt elhelyezd a telkeden. Persze szűrni több paraméterre is lehet a rendszerben, azonban ha így nem ad ki megfelelőt, miért ne nézegetnéd meg a többi felkínált lehetőséget. És ekkor jön a kérdés: átalakítható-e a tervrajz olyanná, ami megfelel?” – mondja az építész.  

A válasz természetesen az, hogy igen. Minden terv átalakítható, és az NMTK oldalán is olvasható: „Az NMTK-ban már előkészített mintatervek állnak rendelkezésre, melyek közül az építtető választhat, majd a letöltésük után egy (adaptáló) építésznek és szakági tervezőknek a mintatervet a helyszínre kell illeszteniük a helyi szabályok alapján és az építtető egyes igényei szerint, valamint kiegészíteni a szükséges munkarészekkel (ezt hívjuk adaptálásnak).”

E ponton pedig érthetővé válik, miért csak minta az a mintaterv, és az ingyenes tervcsomag miért nem kímél meg minket a teljes tervezési költségtől.

Mennyit spórolhatunk a Nemzeti Mintaterv Katalógus tervcsomagjaival?

Oké, nem ingyenes a teljes tervezés, de a tervcsomag tényleg ingyen letölthető, tudunk vele spórolni, azt kell átgondolni, akarunk-e.

Az építész nemcsak azért kell, hogy valaki felrajzolja a terveket, azt is jó, ha elmagyarázza, milyen szabályozási előírások vonatkoznak a telekre. Az NMTK oldalán is felhívják rá a figyelmet: „A telek kiválasztásánál segítséget jelenthet az adott település Településképi Arculati Kézikönyve és a helyi szabályozások.” Csakhogy ezek nem olyan könnyű, hétköznapi olvasmányok, amik beható ismerete elvárható lenne a házépítőktől.

„Nyilván a laikus is megértheti a települések Helyi Építési Szabályzatát vagy a településkép védelmi rendeletet, de ezek alapvetően olyan dokumentumok, amelyekkel a szakemberek dolgoznak. A Településképi Arculati Kézikönyv határeset, olvasmányosabb, mint az előbbiek, összességében azonban nem biztos, hogy minden építtető teljesen egzakt módon meg tudja találni, értelmezni és kiszűrni ezekből a szabályozásokból a telkére vonatkozó, naprakész információkat” – mondja a MÉK alelnöke. Ezért is van az építész, hogy tudja, ismerje ezeket. 

Ha nulláról bízunk meg egy építészmérnököt családi házunk megtervezésével, a MÉK friss felmérése alapján, egyszerű bejelentés esetén (ebbe tartoznak a családi házak), 1,5-2,5% között mozog a bekerülési költségre vetített tervezési díj, amibe a szakági tervezők költsége is beleértendő. Az NMTK adatbázisa alapján a 100-110 m²-es házak bekerülési költsége – vagyis az az összeg, amiből reálisan felépíthető a konkrét ház –, 45,83 millió forinttól indul, a tervezési díj ez alapján 680 ezer és 1,15 millió forint közé tehető. 

Családi ház tervének adatlapja az NMTK oldalán. Például ennek a tervdokumentációját is letölthetjük.

Családi ház tervének adatlapja az NMTK oldalán. Például ennek a tervdokumentációját is letölthetjük (Fotó: mintatervkatalogus.hu)

Egy NMTK-s terv adaptációjával a szakember szerint ennek az összegnek 50-60 százalékát lehet megspórolni, vagyis a fenti összegek alapján legalább 340-575 ezer forintot, de csak abban az esetben, ha valóban mindössze a „telekhez igazításról” van szó, lényegi áttervezés, változtatás nélkül.

„Ha Amerikában élnénk, ahol abszolút nincs az a fajta röghöz kötöttség, mint itthon, kevésbé lenne kritikus a tervek megítélése. Nálunk azonban a társadalom alapvetően úgy működik, hogy az emberek jellemzően egyszer, legfeljebb kétszer építkeznek életük során, vagyis életük legnagyobb beruházása a házépítés. Ha ezt így kezeljük, vajon értelmes kompromisszum az, ha az elején megspórolunk pár százezer forintot, de a végén olyan házat kapunk, ami eltér attól, amit igazán szeretnénk? Lehet, hogy elleszünk benne, kényelmes lesz, de ha nem a valódi, saját elképzeléseinket fogja tükrözni, jónak ítélhető a döntésünk?” – teszi fel a minden építkező számára átgondolandó kérdéseket a MÉK alelnöke.

Mi a fontosabb, hogy megspórolsz pár százezer forintot, vagy építesz egy olyan házat, ami minden szempontból az elképzeléseid szerinti?

Ezek a kompromisszumok kísértetiesen hasonlítanak azokhoz, melyekkel használt ingatlan vásárlása esetén kell számolnunk. Azonban ha úgy döntünk, belevágunk az építkezésbe, miért szorítsuk magunkat önként ilyen kötöttségek közé már a nulladik másodpercben egy olyan összeg kedvéért, amiből talán házunk egyetlen négyzetméterét sem építjük meg? (A katalógusban a 100-110 négyzetméteres kategória legolcsóbban kihozható, 105 m²-es házának négyzetméterre vetített bekerülési költsége 436 476 forint.) 

„A tervezési fázis mindig az egész beruházás eleje, leszámítva a telekvásárlást. Ilyenkor az emberek még hatalmas hévvel próbálnak megtakarítani minden forintot, mert kelleni fog majd a házra, és végtelenül boldogok, amikor sikerül tíz százalékot lealkudni a tervezési díjból. Holott épp ez az a fázis, ahol még csak papíron léteznek a dolgok, és így a legtöbbet lehet spórolni azon, ha átgondolják, és nem építenek feleslegesen, nem építenek drágább szerkezetből, mint feltétlenül szükséges lenne” – mondja az építész.

„Az mindig jól hangzik, ha azt mondják, valamit ingyen kapsz. Azonban ha mintatervet használsz, az még nem a te terved, nem építhető meg egy az egyben a telkedre – hívja fel a figyelmet a lényegi különbségre az építész. – Ráadásul a tapasztalataim szerint nem létezik, hogy az emberek egységesíteni tudják az igényeiket. Ha mindketten megépítjük ugyanazt a házat, kizárt, hogy az mindkettőnknek ugyanúgy lenne jó, még ha az alapvető paraméterek szerint ugyanolyanra is van szükségünk. Ez a mintaterv arra alkalmas, mint régen a kockás papír, amivel jött az építtető és megpróbálta megfogalmazni, körülbelül mire gondol.” De kockás papír helyett írhatnánk a lakberendezési magazinokat vagy a Pinterestet is. Igaz, az NMTK-ban legalább pontos összegeket találunk arra nézve, hogy egy konkrét méretű és adottságú ház mennyiből hozható ki. A szakember szerint pedig várható, hogy ezek az információk naprakészek maradnak a jövőben is, és ez határozottan előnyösebbé teszi a Pinterest adatbázisánál. „Mindezekkel együtt arra bíztatok mindenkit – mondja az építész –, hogy aki megtalálja a szívének kedves, és megvalósítható mintatervet, az természetesen használja azt, és az eredményes használathoz vonjon be építész tervezőt.”

(Nyitókép: Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról)

Ha nem hagyod magad: DIY Házépítés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top