nlc.hu
Otthon

Hazatért a legyengült óriásrétisas

Hazatért Grobi, a Magyarországon talált, legyengült sas

Németországból kóborolt el Grobi, az óriásrétisas. Miután nálunk befogták és felerősítették, hazamehetett.
Óriásrétisas

Nincs még két hete, hogy május elején a budakalászi Lupa-tónál találtak egy elkóborolt, legyengült óriásrétisast, amelyet a Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai fogtak be.

A faj nálunk nem őshonos, Kelet-Ázsia csendes-óceáni partvidékein, a Bering-tengertől a Koreai-félszigetig fordul elő. A világ legnagyobb termetű sasfaja, magassága 85-105 centiméter, szárnyfesztávolsága 200-240 centiméter.

Miután befogták a röpképtelen madarat, észrevették, hogy a bőre alatt mikrochip van, amelyet leolvastak. Kiderült, hogy egy Grobi névre hallgató, németországi intézményből elszökött madárról van szó, és nem egészen két hét alatt jutott el Magyarországra.

Az óriásrétisas a budapesti állatkert vadállatmentő központjába került, ahol felerősítették az állatot. Grobi szépen evett, és csakhamar visszanyerte az erejét, így minden akadály elhárult a hazaszállítása elől. Tegnap vissza is érkezett korábbi otthonába, a németországi Észak-Rajna–Vesztfáliába.

(Kiemelt kép: Facebook/Duna-Ipoly Nemzeti Park)

Még több madármentés az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top