nlc.hu
Otthon

Folytatódik a globális felmelegedés

Klímaszkeptikusok, figyelem! Pár hűvös hónap nem azt jelenti, hogy ne lenne felmelegedés

Senkit se tévesszen meg a rossz idő, a felmelegedés sajnos folytatódik.

Az idei tavasz Magyarországon és Európában az átlagosnál hűvösebb volt, globálisan azonban a felmelegedés folytatódott. Néhány szokatlanul hűvös hét vagy hónap még nem jelenti az éghajlatváltozás végét – és azt sem, hogy ne lenne idén nyár.

Klímaszkeptikusok figyelem! Pár hűvös hónap nem azt jelenti, hogy ne lenne felmelegedés

Fotó: Unsplash

Az évszakos előrejelzések nem arra szolgálnak, hogy előre megmondják egy adott nap időjárását, hanem hogy átlagos, vagy ahhoz képest hidegebb, melegebb, szárazabb, nedvesebb viszonyokra kell készülnünk az adott évszakban. A modellszimulációk szerint, valamint az idei év első felét meghatározó La Niña gyengülésével továbbra is az a trend van érvényesülőben, ami magasabb hőmérsékleteket vetít előre.

A globális átlaghőmérséklet 2021 márciusában és áprilisában körülbelül 0,2 °C-kal volt magasabb, mint az 1991–2020 közötti áprilisi átlag. Ha azonban Európát nézzük, március hőmérséklete az átlagoshoz közeli volt, míg 2003 óta ez a leghidegebb április. Az idei tavasz Magyarországon az átlagosnál néhány fokkal hűvösebb volt, a március például az 55. leghidegebb volt 1901 óta.

Térségünkre a többhetes európai anomália előrejelzések a következő hetekben is az átlagosnál hűvösebb időt prognosztizálnak. Az évszakos előrejelzések már átlagos, illetve azt meghaladó hőmérsékleteket vetítenek előre régiónkra a nyári hónapokra. Mivel az időjárási mintázatok nem maradnak fenn túlságosan sokáig,
egy hűvösebb, csapadékosabb tavasz még nem az egyetlen vagy a döntő tényező a rákövetkező nyár hőmérsékletének alakításában. Ehelyett, a modellek által előrejelzett átlagos vagy annál valamelyest melegebb időjárás a melegebb nyarakat, több aszályt hozó klímaváltozás trendjébe illeszkedik.

2021 ugyan globálisan a napjainkban megszokotthoz képest valamelyest hűvösebben kezdődött (az év első négy hónapja a hetedik legmelegebb évkezdet volt, a 2015 óta eltelt évek mindegyikénél hűvösebb), de a 2020 végét, 2021 elejét meghatározó La Niña gyengülésével ezt már nem várhatjuk az év hátralévő részétől.

masfelfok.hu

Olvass, tájékozódj a klímaváltozásról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top