Otthon

Milyen páramentesítőt érdemes beszerezni az egészségünk védelme érdekében? (X)

A magas páratartalom a levegő minőségét tekintve nem jó. Ha nem ellenőrzik, a nedvesség felhalmozódása számos problémát okozhat a lakásban, beleértve, a dohos szagokat, a hámló festéket, a fából készült bútorok sérülhetnek, és az egészségünkre is veszélyes penészt.

 A penészspóra ebben a környezetben gyorsan terjed, ami allergiát, bőrirritációt és légzési problémákat, például asztmát válthat ki. Ha az év folyamán a ház tulajdonosa aggódik a magas páratartalom miatt, mit tehet azért, hogy a levegő tisztasága megfelelő legyen? A megoldás: páramentesítő készülék beszerzése! Cikkünkben felvázoljuk, hogy milyen szempontok szerint érdemes ilyen eszközt vásárolni.

A párátlanítók mérete a hordozható, egyszobás egységektől az egész házat kiszolgáló megoldásokig terjed.

Hogyan működik a páramentesítő?

Minden páramentesítő ugyanazt az alapmunkát végzi, de háromféle megközelítés létezik. A legnagyobb és leggyakoribb párátlanítók a hűtőközeg vagy kompresszor modellek, amelyek a hűtőszekrényhez vagy fagyasztóhoz hasonló technológiát alkalmaznak. Beszívják a levegőt és lehűtik, kondenzálva a nedvességet, amikor áthalad egy hűtött tekercsen. Ezután a víz lecsöpög, és az alatta lévő víztartályba távozik, miközben a levegőt felmelegítik és a helyiségbe engedik.

Hogyan válasszuk ki a párátlanítót?

Túl nedves az egész ház, vagy csak egy területre (pl. az alagsor) korlátozódik a kérdés? A probléma terjedelme közvetlenül meghatározza a megoldást. A hordozható páramentesítők (pl.: Xiaomi, MalTech, Heinner vagy Home termékei) jóval olcsóbbak és fogyasztóbarát berendezések, mint az ipari gépek. Hozzávetőlegesen 10 és 50 ezer forint közötti árkategóriában vásárolhatjuk meg.  Közvetlenül a konnektorba helyezhetjük őket, és könnyen érthető és konfigurálható beépített interfészeken keresztül dolgoznak. Néhány hordozható páramentesítő olyan kivezetőcsövekkel van felszerelve, amelyek automatikusan elvezethetik vagy „kiszivattyúzzák” az összegyűjtött vizet; mások egy speciális tartályt tartalmaznak, amelyet rendszeresen ki kell üríteni.

Fontosabb jellemzők:

Nem árt, ha a páramentesítő rendelkezik a következő tulajdonságokkal:

–        Csendes működés: a 40 dB-les zajszint eszköz nagyon jó munkát végez és egyes típusokat nem szükséges külön kikapcsolni,

–        Ideiglenes memóriaszabályozó mód: ez különösen fontos, ha épp áramszünet van a lakásban, de a gép ennek ellenére is tud dolgozni,

–        „Megtelt a tartály” figyelmeztetés: a készülék jelzi, hogy üríteni kell a tartályt,

–        Időzítő: úgy állíthatjuk be a működését, ahogy mi szeretnénk, illetve attól is függ, hogy mennyit tartózkodunk a lakásban. Abban az esetben, ha csak késő este érkezünk haza, akkor érdemes úgy ütemezni a beállítási opciót.

Milyen páramentesítőt érdemes beszerezni az egészségünk védelme érdekében? (X)

A fenti tulajdonságok mellett vannak olyan modellek, amelyek LED-es kijelzővel rendelkeznek vagy távirányítóval kerülnek forgalomba.  A háztartási páramentesítők leginkább 31 m2 alapterületű helyiségre van kialakítva, ezért jó megoldás lehet, ha nagyobb lakásban vagy házban több berendezés működik egyszerre vagy felváltva.

Ne feledkezzünk meg az energiahatékonyságról!

Az Energy Star által hitelesített páramentesítők körülbelül 15 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos egységek. Hosszú távon ez előnyös megtakarítást jelent a párátlanító élettartama alatt, nem beszélve arról, hogy elkerüljük az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A folyamatos szellőztetés részben segíthet, mégis a túlzott páratartalom elleni küzdelem legjobb módja gyakran a páraelszívó. Tisztán tartja a szobákat, „visszavág” a nedvesség ellen, és megvédi a falakat, illetve az értékes használati tárgyakat a káros hatásoktól. Továbbá folyamatos friss, száraz levegő áramlását biztosíthatják az otthonunkban, amelynek eredményeként olyan energiatakarékos megoldás érhető el, ami javítja a beltéri levegő minőségét, és az egész szezonban távol tartja a penész elterjedését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top