nlc.hu
Otthon

A világ legdrágább mangója

Véletlenül a világ legdrágább mangója nőtt a kertjében

Fogalma sem volt az indiai férfinek, milyen facsemetét vásárolt, aztán kiderült, hogy a világ legdrágább mangóját nevelgeti.
Mangó

Két indiai farmer véletlenül a világ legdrágább mangóit termesztette, és most már biztonsági csapatra van szükségük, hogy megvédjék a méregdrága gyümölcsöket.

Minden akkor kezdődött, amikor Sankalp Singh Parihar pár évvel ezelőtt vonattal utazott, és egy utas megkérdezte tőle, hogy nem akar-e venni egy speciális mangófa-csemetét 2500 rúpiáért (10 ezer forint). Fogalma sem volt arról, milyen fajtát vásárol, de belement az üzletbe.

Úgy nevelgette, mint egy átlagos mangófát, aztán pár hónappal később észrevette, hogy gyönyörű piros színű gyümölcsöt hozott a növény. Akkor lett neki igazán gyanús a történet, amikor egyre nagyobb, több tízezer forintnak megfelelő összegeket ajánlottak neki a mangóért.

Kiderült, hogy a férfi a Mijazaki nevű nagyon különleges és szuperdrága mangófajtából vett az idegentől a vonaton. Ez a fajta a japán Kjúsú-szigeten található Mijazaki prefektúrából származik. Speciális körülmények között termesztik, például minden egyes gyümölcsöt hálóval függesztenek fel, hogy még ízletesebb legyen a végeredmény. Egy átlagos darab ára 50 dollár (15 ezer forint), de a prémium minőségű példányokért akár egymillió forintnál is több pénzt fizetnek az árveréseken.

Parihar kezei között viszont minden bonyolult művelet nélkül szépen fejlődött a mangó, pedig úgy nevelte, mint az Indiában elterjedt fajtát.

Ám egy ilyen értékes gyümölccsel veszélyek is járnak: miután híre ment, hogy a férfinek vagyont érő mangói vannak, többen el akarták lopni a gyümölcsöket. Tavaly valaki 14 darabot kaparintott meg. Így idén már biztonsági őröket alkalmaz a szerencsés földműves, hogy megvédje az 52 méregdrága mangót.

(Kiemelt kép: Unsplash/Suraj R)

Méregdrága gyümölcsök:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top