nlc.hu
Otthon

Hamarosan megszűnik a kötelező maszkhasználat

Gulyás Gergely: ha meglesz az 5,5 millió beoltott, megszűnik a kötelező maszkhasználat

Ha elérjük ezt a számot, kivétel akkor is lesz.

Novák Katalin, a nyitásért felelős operatív törzs vezetője tegnap Facebookon közölte, hogy a kormány tovább lazít a járványügyi intézkedéseken, és ennek megfelelően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfón több változást is bejelentett. Az egyik legfontosabb az, hogy megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén, ez 3-5 napon belül várható. Gulyás Gergely elmondta, főszabályként belső terekben sem lesz szükség maszkot viselni és 5,5 millió beoltott esetén védettségi igazolvány sem kell a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és a strandokra. Hozzátette, a védettségi igazolvány használata tömegrendezvényeknél megmarad, ahogyan az egészségügy területén pedig a maszkhasználat.

Fontos információ az is, hogy július 1-jétől az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is hatályba lép. A zöld útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul, és valamennyi, a zöld kártyával kapcsolatos részletet ismertetnek majd. A kártya három okból állítható majd ki: a betegségen való átesettség, negatív PCR-teszt és védőoltás megléte esetén – részletezte Gulyás Gergely.

Ami a távlati terveket illeti, a kormány azt tervezi, hogy megtartják az augusztus 20-i ünnepségeket és a tűzijátékot. Gulyás Gergely kérdésre közölte: remélhetőleg lesz ok és lehetőség ünnepelni, mert a jelenleg ismert legfrissebb adatok szerint nincs olyan variánsa a koronavírusnak, amely ellen az oltás ne biztosítana magas szintű védelmet. 

(via MTI/Telex)

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Még több hír a koronavírus-járványól:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top