Otthon

Ha kerti bútort szeretnénk vásárolni… (x)

Ha kerti bútort szeretnénk vásárolni, számos szempontot figyelembe kell vennünk. Az alábbi útmutató segítséget jelenthet abban, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő szettet, legyen szó akár belépő- vagy prémiumkategóriás termékről.

Ha kerti bútort szeretnénk vásárolni… (x)
A számunkra tökéletes kerti bútor megtalálása érdekében elsőként azt kell eldöntenünk, milyen anyagból készült bútor szolgálja leginkább az igényeinket. Többféle megoldás áll rendelkezésre, így érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Továbbra is népszerűek a keményfából készített kerti bútorok. Természetességük és rugalmasságuk kiváló választássá teszik őket, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy időnként ápolásra van szükségük annak érdekében, hogy az épségüket megőrizzék, illetve hosszú élettartamot kínáljanak. A lakkozás és lazúrozás mellett érdemes olykor-olykor finom csiszolást végezni a felületükön, így szinte újszerűvé varázsolhatjuk őket. A tárolásuk száraz és fagymentes helyen ajánlott.

Külön szót érdemel az úgynevezett teakfa.

Noha a kerti bútorok között relatív elterjedt anyaghasználatról van szó, hajlamosak vagyunk „közönséges” fának nézni. A különlegessége a természetes olajokban rejlik, amelyek gombaölő hatással rendelkeznek, illetve képesek távoltartani a különböző parazitákat. Sőt, a teakfa jól ellenáll az időjárás különböző viszontagságainak is. Nem korhad és nem vetemedik, ennek köszönhetően szinte tökéletes alapanyag a kerti bútoroknak. Sajnos az ilyen fából készült bútorokért rendszerint magasabb árat kell fizetnünk.

A fémből készült bútorok is kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, hiszen ellenállók a nedvességgel és az UV-sugárzással szemben. Két hátrányos tulajdonságukat azonban nem tagadhatjuk le; a fémszerkezetek a napsütésben képesek felforrósodni, illetve az anyaghasználatuk miatt kissé természetidegen összhatást nyújthatnak. Szerencsére mindkét problémán segítenek a megfelelően megválasztott párnák.

Ha nem tudjuk, melyik típus a legmegfelelőbb számunkra, mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a rattanból készült kerti bútorokra is. Az ilyen bútorok rugalmasak, strapabírók és kényelmesek, de relatív érzékenyek a nedvességre és az UV-sugárzásra. Mindenképpen ajánlott árnyékolóval védeni őket, illetve gondoskodni a természetes rattan ápolásáról. A téli időszakban mindenképpen beltéri tárolás szükséges. Megfelelő gondoskodás esetén a rattan bútorok hosszú élettartamot kínálnak.

Ne menjünk el szó nélkül az úgynevezett műrattan vagy polirattan bútorok mellett sem! Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ami elsősorban annak tudható be, hogy a gyártók minden igényt kielégítő szetteket készítenek ennek az anyagnak a felhasználásával. A műrattan bútorok ötvözik a műanyag bútorok előnyeit a valódi rattan igényességével.

Vásárlás előtt tartsuk szem előtt, milyen célra választjuk a kerti bútort; csupán üldögélni szeretnénk rajta vagy akár vendégeket is fogadnánk a kertünkben, esetleg szabadtéri étketőként is alkalmaznánk. Ha fontos a helytakarékosság, válasszunk összecsukható és rakásolható változatokat. Hasznos, ha a székek betolhatók az asztal alá, így helyet szabadíthatunk fel a teraszon, ha szükséges. A kerti bútornak hosszabb üldögélés esetén is kényelmesnek kell lennie. A székek rendelkezzenek megfelelő alátámasztással és támlával, akár kartámasszal is. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a legkényelmesebb kerti bútorokat is megfelelő méretű párnákkal kell ellátni annak érdekében, hogy a hosszas üldögélés is valóban kényelmes lehessen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top