nlc.hu
Otthon

Grófkisasszonyból színésznő, balettmester, író

Mindenét elvették: grófkisasszonyból színésznő, majd balettmester, végül író lett – Páratlan élet a Nádasdy-kastélyban és azon túl

Nádasdy Borbála írónő, balettmester, színésznő. Ha a történelem másként alakul, ma nádasdi és fogarasföldi Nádasdy Borbála grófnő lenne a megszólítása. A háború után még kitartottak, 1957 februárjában hagyta el a család az országot. Kalandos életútját könyveiben meséli el, eddig 6 kötete jelent meg. Birtokaikat, kastélyaikat államosították az ősi nemesi családoknak, így a Nádasdyaknak sem maradt 1947-től semmijük: a címeket, rangokat, címereket és az előnevek használatát is eltörölték. Csak a múltjuk és az emlékeik maradtak. Emlékekből nincs hiánya a gyerekkorából Borbála asszonynak se, ifjúságát többek között a nádasdladányi családi kastélyban töltötte. Ami a többi hazai kastélyhoz, kúriához hasonlóan 50 évig a pusztulás útját járta, míg a rendszerváltás után lassan, de elkezdték felújítani ezeket a műemlék épületeket. A jelenleg is tartó Nemzeti Kastélyprogram keretén belül újulhatott meg a nádasdladányi Nádasdy-kastély is, ahol az augusztus eleji megnyitó előtt jártunk. Autentikusabb idegenvezetőnk nem is lehetett volna, mint az épület egykori lakója, Nádasdy Borbála.
grófkisasszonyból színésznő, majd balettmester, végül író lett

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top