nlc.hu
Otthon

Ida hurrikán Amerikában

Menekülnek az amerikaiak: az utóbbi másfél évszázad legerősebb hurrikánja közeleg

A Louisiana partjaihoz közeledő Ida lehet a legerősebb hurrikán, amely az 1850-es évek óta sújtotta az államot.

Az amerikai Louisiana állam hatóságai attól tartanak, hogy a Mexikói-öböl északi partjaihoz közeledő Ida hurrikán az elmúlt másfél évszázad legerősebb hurrikánjává válhat – jelentette ki helyi idő szerint szombat délutáni sajtótájékoztatóján John Bel Edwards kormányzó.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ által előzőleg kiadott figyelmeztetés szerint az Atlanti-óceánon kialakult Ida a legmagasabb, négyes kategóriájúvá erősödik vasárnapra, amikor – kevesebb mint 18 órán belül – eléri Louisiana partjait.

Menekülés az Ida hurrikán elől

Sorban állás a New Orleans-i Louis Armstrong repülőtéren, miután a közelgő Ida hurrikán miatt sok ember elhagyja a régiót (Fotó: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Edwards szerint a lakosságnak rendkívül kevés ideje maradt, hogy felkészüljön erre a viharra. Louisiana 320 kilométeres partvonalán evakuálási figyelmeztetés van érvényben.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a tengerparti területek lakói közül sokan igyekeznek elmenekülni a szárazföld belseje felé, ahol a vihar várhatóan kisebb pusztítást okoz majd. A televíziós híradókban sok kilométeres közlekedési dugókat mutatnak a tengerparttól elvezető utakon.

Szombatra az Ida hurrikán kettes kategóriájúvá erősödött, a széllökések sebessége elérte a másodpercenként 44,7 métert (160 kilométer/óra). A hurrikán óránként 25 kilométeres sebességgel közeledik az Egyesült Államok partjai felé.

Előrejelzések szerint vasárnapra Louisiana területén óránként 210 kilométer sebességű széllökések várhatók.

(MTI)

Pusztító hurrikánok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top