nlc.hu
Otthon

Áramütés végzett 26 gólyával Kecskemétnél

Szívszorító: 26 gólyát ütött agyon az áram Kecskemétnél

Néhány nap alatt 26 gólyával végzett egy húszezer voltos villanyvezeték Kecskemétnél. A tömeges madárpusztulás kellett ahhoz, hogy cselekedjen az áramszolgáltató.
Áramütés végzett a gólyákkal

Huszonhat elpusztult gólya tetemét találták meg a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a kecskeméti hulladéklerakó közelében. A madarakkal áramütés végzett, miután rászálltak a szeméttelepre vezető út mellett található, 20 ezer voltos villanyvezetékre.

A szakemberek találtak 4, még életben lévő, de áramütéstől súlyosan sérült gólyát is, ők a Kecskeméti Vadasparkban lábadoznak. Emellett egy védett vörös vércse, egy védett egerészölyv és egy fokozottan védett szalakóta is elpusztult a középfeszültségű villanyoszlopsoron.

Szerencsére ebben az esetben gyors döntés született: az MVM Démász Áramhálózati Kft. haladéktalanul hozzákezd az érintett hálózat burkolt szabadvezetékre történő átalakításához. A munkálatok befejezése 2021 októberére várható.

Emellett az áramszolgáltató hozzákezd a működési területén lévő másik három hulladéklerakó – Felgyő, Szeged, Vaskút – közelében futó, a madarak számára szintén életveszélyt jelentő villamosenergia-hálózat biztonságos átalakításához.

(Kiemelt kép: Facebook/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

Rengeteg gólya pusztul el áramütés miatt:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top