nlc.hu
Otthon

A Velencei-tó megmentése

Így próbálják menteni a Velencei-tavat

Ha kedvezőek a feltételek, megkezdődik a vízpótlás.

A nyár folyamán többször is szóba került, hogy kiszáradhat a Velencei-tó, és hogy a tó vízét meg kell menteni. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint többnapos üzempróbát indít szeptember 26-án, vasárnap a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, hogy megállapítsa, milyen hatással van a Velencei-tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból a tóba. A tárolt víz klorofilltartalma ugyanis egyelőre jóval a határérték felett van, ezért az állandó ellenőrzés mellett zajló próba elengedhetetlen ahhoz, hogy a szakemberek eldöntsék, a hűvös idő és a víz hosszú útja elegendő-e a klorofillértékek csökkenéséhez és a vízeresztés biztonságos elindításához.

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javítása érdekében a vízügy szakemberei hónapok óta dolgoznak a megoldási lehetőségeken és igyekeznek megtalálni a legoptimálisabb verziót. Fontos megjegyezni, hogy a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból csak abban az esetben indítható el, ha az ott tárolt víz minősége nem veszélyezteti a tó állapotát. Jelenleg azonban a tározó vizének klorofilltartalma a határérték több mint kétszerese. A hidegebb időjárás beköszöntével ez az érték magától csökken majd. Emellett attól is kisebb lesz a klorofill mennyisége, hogy a leeresztés során a tározóból a víz több kilométer utat tesz meg.

A tó látképe / MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A tó látképe / MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A „klorofill-a” tartalom folyamatos ellenőrzése mellett a tározó és a tó közötti vízminőség-változás nyomon követése is elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonsággal megkezdődhessen a Velencei-tó vízpótlása.

A fentiek érdekében a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) 2021. szeptember 26-ától 5 napon át üzempróbát tart, mely során 350 l/s vízmennyiséggel eresztik a tározó vizét a Velencei-tóba, állandó mennyiségi és minőségi kontroll mellett. (A Császár-víz 3 mérőhelyén napi rendszerességgel vesznek vízmintát, amit a KDTVIZIG laboratóriumában további elemzéseknek vetnek alá.)

Ha kedvezőek a mérési eredmények, nem kell megvárni, hogy a klorofillszint a határérték alá süllyedjen, és hamarabb meg lehet kezdeni a tó vízpótlását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top