Otthon
Szponzorált tartalom

A lakásárak lassan teljesen elszakadnak a hazai bérszínvonaltól (X)

Sokan csak kapkodjuk a fejünket, amikor a látjuk, hiszen előbb vagy utóbb már a hitelfelvétel sem segíthet azon, hogy bárki önálló ingatlanhoz juthasson. Mégis léteznek Magyarországon olyan városok, ahol megfizethető árakon juthatunk lakáshoz vagy házhoz.

Hol tartanak most a budapesti ingatlan és albérlet árak

Lassan havonta olvasni olyan cikket, hogy megint drágultak a lakásárak. A pandémiás időszak cseppet sem csökkentette a lakásvásárlási kedvet, sőt. Persze felmerül többekben a kérdés, hogy vajon honnan van ennyi pénzük az embereknek, de ha jobban átgondoljuk ezt az időszakot, akkor nagyon gyorsan rájöhetünk. Sokan kihagyták a nyaralásokat, a hétvégi kiruccanásokat a pandémiás helyzetre való tekintettel.

Nagyon sokáig még étterembe sem lehetett járni, így ezeket a kiadásokat is megspórolták az emberek. Jelenleg ma Magyarországon a legtöbb eladósorba kerülő ház jócskán felül van árazva. Röpködnek a több százezres négyzetméterárak. A Startlak oldalán nagyon gyorsan át lehet tekinteni, hogy miként alakulnak a fővárosban jelenleg a lakás és albérlet árak.

Egy 100 négyzetméter körüli lakást Budapesten a legolcsóbban a XV. kerület környékén találhatunk 120 000 Forint + rezsi áron. Az ikerház 1 + 2 félszobás, így egy kétgyermekes családnak is tökéletes lakhatási lehetőséget kínál. Ha nagyobb luxusról álmodozunk és a belsőbb kerületekben nézelődünk, akkor jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy 2. kerületi Máriaremetei 100 négyzetméteres lakás, amelyhez egy 305 négyzetméteres panorámás telek is tartozik, már 700 000 Forintos áron bérelhető ki havi szinten. Mi a helyzet, ha vásárolni szeretnénk ugyan ezekkel a feltételekkel a fővárosban? A legolcsóbb házat a XXIII. kerületben Soroksáron találtuk meg, amely egy 3 szobás téglalakás. A házrészt 19 900 000 forintért kínálják.

A lakás árak lassan teljesen elszakadnak a hazai bérszínvonaltól (X)

Nézzük meg, a vidéki nagyvárosokban hogyan alakulnak a bérleti díjak és az ingatlan árak

Ha Szegeden szeretnénk egy 100 négyzetméter körüli ingatlant vásárolni, akkor Gyálaréten egy 2+2 szobás házat cserépkályhafűtéssel közel 27 millió forintért kínálnak. Ha modernebb házban gondolkodunk, amelyre nem kell sokat költeni, akkor energiatakarékos új építésű szerkezetkész házat vásárolhatunk közel 30 millió forintért.

Hogy erre még mennyit kell rákölteni, hogy lakható legyen, az már a tulajdonos igényeitől is nagyban függ. Most nézzük meg, hogy Szegeden mennyiért lehet kibérelni egy hasonló adottságokkal bíró ingatlant. Szeged Alsóvárosban találtunk egy ingatlant, ám ez már 180 négyzetméter alapterületű és a havi bérleti díja 160 000 Ft.

Legnagyobb meglepetésünkre ilyen méretű családi házat most nehezen tudnánk olcsóbban kibérelni, mert nem is nagyon érhető el jelenleg a piacon. Nézzünk meg egy másik várost, például Szolnokot. Itt egy 150 négyzetméteres házrész bérlése havonta 150 000 Ft, míg a legdrágább ház Szolnok belvárosában 400 000 Ft havonta. Láthatjuk, hogy az egyes vidéki városok között is hatalmas eltéréseket tapasztalhatunk vásárlás és bérlés esetén is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top