A 444.hu számolt be arról a napokban, hogy szeptember 1-től életbe lépett az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet, ami azt mondja ki, hogy cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint meleg és hideg ételek, italok készítését csak olyan személy végezheti, akinek van szakképesítése.
A vendéglátósok jelentős százaléka úgy gondolta, hogy a rendelet a minisztérium pedig “a piaci visszajelzéseket figyelembe véve” gyors módosítást ígért, kedden késő este ez meg is jelent a Magyar Közlönyben. Eszerint cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni. Egyáltalán nem vonatkozik a képesítési előírás a következőkre: „a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok” készítése és kiszolgálása. Ezenkívül minden, más területekre is vonatkozó és újonnan elrendelt szakképesítési előírásnak is csak 2023 végéig kell megfelelni, írja a hvg.hu.
Hozzáteszik, a módosítás szerdától érvényes, talán azok, akik az elmúlt hetekben – valószínűleg tudtukon kívül – megszegték az eredeti rendeletet, azokon ezt nem fogják számon kérni.
Kapcsolódó cikkek:
- Nincs elég ember, sokszor már az igazgatók takarítanak a magyar szállodákban
- Zsidai: el fog fogyni a budapesti vendéglátás
- Rekordforgalomhoz rekordfizetések: egy szakács akár havi egymilliót is kérhet a Balatonnál