nlc.hu
Szabadidő

Egymilliót is kérhet egy szakács a Balatonnál

Rekordforgalomhoz rekordfizetések: egy szakács akár havi egymilliót is kérhet a Balatonnál

A szezonális dolgozóknak sok helyütt húsz-harminc százalékkal is meg kellett emelni a bérét, hogy munkát vállaljanak, de még a kiemelt bérekkel együtt sem könnyű most munkaerőt találni a vendéglátás területén.

Nemcsak a turisták száma lőtt ki idén nyáron a Balatonnál, hanem az ottani vendéglátásban dolgozók fizetése is. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Egyesületének elnöke szerint a szakácsok akár nettó egymillió forintos álomfizetést is elkérnek azért, hogy munkába álljanak, az pedig egyenesen gyakorinak számít, hogy a munkáltató olyan extrákat biztosítson a munkaerejének, mint például a lakhatás – derül ki az RTL Klub Híradójának riportjából.

Az ipartestület szerint viszont egy nettó egymillió forintos fizetést alig néhány vendéglátóhely képes csak kigazdálkodni. Az árakat jelenleg a hatalmas munkaerőhiány és a turisták nagy száma hajtja fel. A munkáltatók egy része már kárpátaljai magyarokat, mongolokat és vietnámiakat próbál felvenni munkaerőnek, hogy így oldja meg az égető munkaerőhiányt, ami miatt jelenleg minden ötödik vendéglátóipari pozíció betöltetlen jelenleg. A pandémia miatt a szállodák és az éttermek korábban még dolgozók ezreitől váltak meg, akiknek a nagy része aztán az építőiparban helyezkedett el.

A Balatonról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top