nlc.hu
Életmód

Balaton: munkaerőhiány és egymilliós fizetés

Vár a Balaton: akár havi egymilliót is kereshet egy felszolgáló

Nehéz személyzetet találni, pedig jól is lehet keresni a Balatonnál a vendéglátózással.

Valószínűleg idén nyáron is népszerű lesz a Balaton a nyaralók körében, igaz, a külföldi vendégek talán kevesebben lesznek mint a járvány előtt megszokott volt.

„Külföldiek még nincsenek, bár egy-két amerikaival már találkoztunk. Attól kicsit félünk, hogy a védettségi igazolvány miatt gyengébb lesz a nyár a tavalyihoz képest, ezért reméljük, hogy még sokan fognak oltatni – nyilatkozta a Borsnak egy siófoki étterem üzletvezetője, aki szerint a munkaerőhiány az egyik legnagyobb probléma a vendéglátásban. „Egyszerűen nincsenek pincérek, szakácsok, de takarítószemélyzet sem, pedig nagyon várjuk, hogy jöjjenek dolgozni!” Pedig a fizetés nem rossz, az egyik Balatonnál dolgozó pincér szerint havi egymillió forintot is lehet keresni, igaz, lazsálni nem lehet, bár egyelőre nincs sok munka, mert még nem indult be teljesen a szezon.

Annak, aki majd a Balatonhoz utazik, számolnia kell azzal, hogy idén picit borsosabbak lehetnek az árak, az emelkedést a vendéglátósok többek között a magas bérekkel és alapanyagárakkal, illetve a járvány miatti forgalomkieséssel magyaráznak. „A Balatonon mindig drágább minden, mint máshol, hiszen szezonális helyről beszélünk, ahol a vendéglátósoknak nyáron kell megkeresniük a téli betevőt” – mondta el egy balatonlellei étterem üzletvezetője.

De mennyi az annyi, a Bors készített egy gyors körképet, eszerint a sajtos-tejfölös lángosért átlag 1000 forintot kérnek el, de láttak 4500 forintos bécsi szeletet, 1600 forintos gyrostálat, 350 forintból pedig kijön egy palacsinta vagy egy gombóc fagyi, egy adag hasábkrumpli átlagára 500 forint.

Vízibiciklik a Balatonban Siófoknál.

Vízibiciklik a Balatonban Siófoknál (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Még több hír a Balatonról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top