nlc.hu
Otthon

konyhai kés

Funcional Form – kések minden konyhai művelethez a Fiskarstól (x)

Ha egy kicsit is otthonosan mozogsz a konyhában, te is tapasztalhattad már, hogy a szakácsművészethez még hobbi szinten is elengedhetetlen a jó kés. Mi több, nem elég, ha csak egyetlen kézre álló darabot tartasz a fiókban, mert a különböző főzési műveletek más-más kialakítást, formát és méretet igényelnek. A Fiskars Funcional Form kései között most mindazt megtalálod, amire a hétköznapi használatban csak szükséged lehet.

A Fiskars jól ismeri a hobbiszakácsok igényeit is, és a legkülönfélébb konyhai eszközöket magába foglaló Funcional Form termékcsaládjában olyan késeket kínál mindennapos használatra, amelyek az aprítástól és darabolástól kezdve az egészen precíz, finom vágási és szeletelési feladatokig minden munkafázisban tökéletesen helyt állnak.

Egy jól felszerelt konyhába legalább ennyiféle kés kell (fotó: Fiskars)

Egy jól felszerelt konyhába legalább ennyiféle kés kell (Fotó: Fiskars)

Egy kés nem kés

Gondold csak át, milyen változatos textúrájú, méretű, anyagú és keménységű alapanyagot vágsz és szeletelsz nap mint nap a konyhában! Például nagyobb zöldségeket, amelyek gyors felaprításához a széles, ázsiai típusú kések a legmegfelelőbbek, de a hámozásukhoz már a rövid, keskeny pengéjű darabok alkalmasabbak. Ha pedig igazán dekoratív, apró kockákra szeretnéd vágni a zöldséget, akkor egy rövidebb, széles pengét válassz hozzá.

Sültek szeleteléséhez a hegyes a hosszú penge az ideális (fotó: Fiskars)

Sültek szeleteléséhez a hegyes a hosszú penge az ideális (Fotó: Fiskars)

Hasonlóképpen a halakhoz, húsokhoz vagy a pékárú szeleteléséhez is más-más kialakítású kés az optimális – például egy szép sültet olyan hosszú, közepesen széles pengéjű késsel lehet igazán ízlésesen szeletelni, amelynek hegyes a vége, halak filézéséhez pedig természetesen egy rugalmas, hajlékony, kifejezetten vékony pengét ajánlunk.

A filézés mutatja meg legszebben, milyen sokat tesz hozzá a munkánkhoz a megfelelő kés használata (fotó: Fiskars)

A filézés mutatja meg legszebben, milyen sokat tesz hozzá a munkánkhoz a megfelelő kés használata (Fotó: Fiskars)

Így gondozd a késeid

A legtartósabb profi kések sem viselik el sokáig a hanyag tárolást és a helytelen használatot. Ezért ha beszerzel egy jó minőségű készletet, érdemes arra is gondot fordítanod, hogy megfelelő tárolóhelyet alakíts ki neki, és szakszerűen végezd a kések tisztítását és élezését is. Íme néhány hasznos tanács mindehhez:

  • kést soha ne tárolj fiókban más eszközök mellett – ettől ugyanis könnyen kicsorbulhat a pengéjük, és elvesztik az élességüket. A profi séfek falra erősített mágnestartón vagy fablokkban tárolják a késeiket úgy, hogy azok nem érintkeznek egymással
  • Ne tárold a mosogatótálcában a piszkos kést! Használat után rögtön mosd el a pengét langyos vízzel, töröld szárazra, majd rakd a tartójába – ez nem csak higiénikus, hanem biztonságos megoldás is, mert így a használaton kívül lévő kés nem lesz útban, és nem áll fent a veszélye, hogy a mosogatóba nyúlva véletlenül megvágd magad vele. Ezen kívül a mosogatóba rakott egyéb edények és eszközök a pengével érintkezve kért tehetnek az élességében
  • Ha nem vagy tapasztalt a késfenésben, a fenőacél helyett inkább használj késélezőt. Például olyat, mint a Fiskars Roll-Sharp élezője, amibe csak egyszerűen belehelyezed a pengét merőlegesen és a görgőkön áthúzod 15-20 alkalommal. Ez biztos és jó hatásfokú élezési módszer, míg a fenőkéssel vagy fenőkővel nagy az esély rá, hogy a gondosan kialakított élprofilt végérvényesen elrontod néhány hibás mozdulattal. 
Egy éles kés hasznos segítőtárs a konyhában - és megfelelő tárolással és gondozással sokáig az is marad (fotó: Fiskars)

Egy éles kés hasznos segítőtárs a konyhában – megfelelő tárolással és gondozással sokáig az is marad (Fotó: Fiskars)

Tökéletesen illik a kezedbe

A Fiskars Funcional Form kései nem csak a szeletelt alapanyagokhoz, hanem a te kezedhez is tökéletesen igazodnak, hiszen gondos, ergonomikus kialakítás és tartósság jellemzi őket. A csúszásmentes bevonattal ellátott markolat és az ujjvédelem a biztonságos használatban segít, a magas minőségű japán acélból készített pengék pedig a kitűnő vágási képesség megőrzését garantálják hosszú távon. Hétköznapi igénybevétel mellett ezek a kések hosszú éveken át hűségesen kiszolgálnak téged, és még a tisztításkor sem okoznak neked különösebb gondot, hiszen mosogatógépben is moshatók.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top