Otthon
Szponzorált tartalom

Energiatakarékos lakásba költöznél? – Ez a hitel lehet a megoldás! (x)

Nagy kihívást jelent ma Magyarországon az otthonteremtés azoknak, akik átlagos anyagi lehetőségek birtokában keresnek kényelmes, modern és energiatakarékos lakást vagy családi házat, de nem esnek bele egyik állami lakástámogatási program kedvezményezettjeinek körébe sem. Számukra kínálhat megoldást az MKB bankfiókjaiban elérhető MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitel.

Egyre többen vannak, akiknél a környezettudatosság nagy hangsúlyt kap számos területen: körültekintőbbek, amikor a heti nagybevásárlást végzik, amikor ruhát vesznek vagy éppen autót választanak, de akkor is, amikor új otthonukat tervezik. Ez utóbbi döntésben a „zöld” gondolkodásmód különösen fontos már, hiszen egy modern otthonnal rengeteg energia, és ezen keresztül számottevő környezeti terhelés takarítható meg, ami ráadásul forintra is átváltható, mivel egy energiatakarékos otthonnak jóval alacsonyabb a rendszeres rezsiköltsége is.

Jó befektetés egy energiatakarékos, modern új lakás vásárlása (fotó: profimedia.hu)

Jó befektetés egy energiatakarékos, modern új lakás vásárlása (fotó: profimedia.hu)

Jó befektetés és észszerű, környezetbarát megoldást tehát egy magas energetikai besorolású, takarékos lakásba költözni, ám mivel ezek az ingatlanok döntő többségében új építésűek, modernek, és kényelmesek, ezért jóval drágábbak is, mint a használt, magasabb károsanyag-kibocsátású ingatlanok.

Miből fizessük ki?

Mivel a piaci lakáshitelek az elmúlt hónapok során látványosan drágultak, a hitelfelvétel egyre kevesebb lakásvásárló számára maradt járható út, és sokan az állami támogatásokat sem vehetik igénybe, mert ezek többsége a gyermeket nevelő párokat részesíti előnyben.

Még kevés a környezetbarát lakás hazánkban

A klímaváltozást jelentős mértékben befolyásoló szén-dioxid-kibocsátás több mint harmadáért a lakások és családi házak felelősek Európában. Ez az arány hazánkban valószínűleg még rosszabb, hiszen a magyarországi lakásállomány jelentős részének fűtési és szigetelési rendszerei korszerűtlenek, ezért ezek az otthonok energiapazarlók, működésük karbon lábnyoma magas. Mindössze a teljes magyar lakásállomány 3,6 százaléka felel meg azoknak a szigorú épületenergetikai követelményeknek, amelyeket az Európai Unió e területen bevezetett. Az olyan programok, mint az MNB által indított, MKB bankfiókjaiban is elérhető NHP Zöld Otthon Program ezeknek a mutatóknak a javításában segít, és hozzájárul egy tisztább, fenntarthatóbb környezet felépítéséhez.

Az MNB 200 milliárd forintos központi keretéből gazdálkodó NHP Zöld Otthon Program azoknak szól, akiknek fontos a környezettudatos életmód, de körülményeik nem teszik lehetővé a piaci lakáshitelek és az állami családtámogatások felvételét. A program keretében igénybe vehető, fix kamatozású hitel a vásárolni vagy építeni tervezett új ingatlanokhoz biztosít finanszírozási lehetőséget azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elősegítse a hazai épületállomány megújulását, és növelje a fenntarthatóbb otthonok számát. Lényeges elvárás – egyéb feltételeken kívül – ehhez igazodóan az, hogy a kiszemelt új ingatlan minimum BB energetikai besorolású legyen, az összesített energetikai jellemző számított értéke az új lakásra vonatkoztatva legfeljebb a 90 kWh/m²/évet érje el, valamint, hogy a megvásárlás után a tulajdonos minimum 10 évig lakjon benne. Ha ezek, és a programhoz, valamint a hitelnyújtáshoz kapcsolódó további feltételek is teljesülnek, akkor akár 2 munkanapon belül folyósíthatja a hitelt az MKB Bank, amelynek összege akár a 70 millió forintot is elérheti.

A Zöld Otthon program azoknak szól, akiknek fontos a környezettudatos életmód (fotó: profimedia.hu)

A Zöld Otthon program azoknak szól, akiknek fontos a környezettudatos életmód (fotó: profimedia.hu)

Erre fordítható a hitel

Ebből a pénzből új építésű lakást vagy lakóházat vehetünk vagy építhetünk, de fordíthatjuk a hitelt a lakáshoz kapcsolódó garázs vagy tároló új lakással egyidejűleg történő építésére vagy vásárlására is. Korszerűsítésre, meglévő otthonunk felújítására azonban ez az összeg nem költhető, és befektetési célú ingatlan sem vehető belőle, tehát nem adhatjuk például bérbe az így megvásárolt lakást. Emellett ez az alacsony kamatozású hitel önmagában is tekinthető befektetésnek, hiszen ha használt, rossz energetikai besorolású otthonunkat cseréljük le újra belőle, azzal sok pénzt takaríthatunk meg, és egy értékállóbb ingatlanhoz jutunk.

Modern lakásokkal is óvhatjuk a klímát

Hazánk fejenkénti CO2 kibocsátása a maga 5,7 tonnájával jelenleg kevesebb, mint az uniós átlag (7,19 tonna), és messze alacsonyabb az USA kiugróan magas, fejenkénti 20 tonnájánál, ugyanakkor több, mint a hasonló lélekszámú Svédországé – igaz nem sokkal, hiszen a jóval iparosodottabb, ám egyúttal a környezettudatosságban is előbbre tartó skandináv államban az egy lakosra vetített kibocsátás mértéke 5,37 tonna. Mérsékelt szennyezők vagyunk tehát, de a tennivalónk ettől még sok, hiszen lakosonként 2 tonna alá kellene szorítani a klímaváltozásért elsődlegesen felelős szén-dioxid kibocsátását ahhoz, hogy a globális felmelegedés tartósan 2°C alatt maradjon. Jelentősen hozzájárulhatunk az ilyen törekvéshez azzal, ha korszerű, magas – minimum BB – energetikai besorolású otthonban élünk, hiszen a hazai teljes, fejenkénti CO2 kibocsátásunk jelentős hányada korszerűtlen lakásaink és családi házaink fűtéséből és hűtéséből származik. Minél több modern otthon épült tehát, annál tisztább és élhetőbb lesz a környezetünk.

Megtérülő befektetés – költözz takarékos otthonba!

Az átlagos magyarországi családi házakban a felhasznált energiának mintegy 70%-át a fűtésre és hűtésre fordítják, 14%-át a használati meleg víz előállítására, 16%-át pedig a ház elektromos berendezéseinek működtetésére és világításra. Gondoljunk bele, mennyit spórolhatunk egyedül a fűtésen, ha kiváló a házunk hőszigetelése, és mennyit a villanyköltségeken, ha egy modern napelemes rendszer látja el az otthonunkat árammal! Az energetikai szakértők szerint pusztán egy hatékony szigeteléssel a fűtési-hűtési költségeknek legalább a harmada megtakarítható, ha pedig ehhez korszerű, hatékony nyílászárók és egy jó fűtési rendszer is társul, akár 80 százalék közelébe is feltornázható a megtakarítás. Éves szinten ez bizony sok százezer forintot jelenthet, hiszen egy átlagos magyar család 400-600 ezer forint közötti összeget fordít rezsire 12 hónap alatt. Egyszóval egy energiatakarékos, új otthonban nem pusztán sokkal kényelmesebb, de jóval olcsóbb is lehet az élet.

Mit érdemes tudni az MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitelről?

Az NHP Zöld Otthon Programot az MNB hirdette meg, amelynek keretében a programban résztvevő hitelintézeteknél 2021. októberétől elérhető az NHP Zöld Otthon Lakáshitel (NHP ZOP).

MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitel THM 2,6%*, a hitel felvételéhez a fedezetül szolgáló ingatlanra vagyonbiztosítás megkötése szükséges, amelynek értékét a THM mutató nem tartalmazza. A részletes feltételek megtalálhatók az MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitel Termékismertetőben, a vonatkozó kondíciós listákban és a Bank hatályos Üzletszabályzataiban. További információ itt érhető el.

*A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM 5 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, új lakás vásárlási célú hitelre került meghatározásra. A Bank a THM számításánál figyelembe vett törlesztőrészlet összegének meghatározása során 30 napos naptári hónapokkal, 8-i szerződéskötési dátummal és 8-i elszámolási nappal számolt. Az MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitel kondíciói a kapcsolódó feltételek nem teljesítése esetén módosulhatnak. A tájékoztatás kizárólag a figyelem felkeltést szolgálja, nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top