nlc.hu
Otthon

Így élj egyszerűen!

Bebizonyították: ez a 44 tárgy elég az élethez

Eleged van a rendetlenségből? Érdemes ennek az embernek a nyomdokaiba lépni.

Negyvennégy tárgy: vajon tudnál élni csupán ennyivel? A 35 éves Rob Greenfieldnek sikerült: mindössze ennyire szűkítette a holmijainak körét. Ez kétségtelenül a minimalizmus maximuma – írja a Metro.co.uk.

minimalista tárgyak

Illusztráció: Getty

A férfit különféle dokumentumfilmek és az egyszerűbb életvitelről szóló könyvek inspirálták. Azzal kezdte, hogy lefelezte a vagyonát, és megszabadult mindentől, amit az elmúlt hat hónapban nem használt – majd folyamatosan ismételte a folyamatot.

2015-re lemondott autójáról, és elcserélt egy három hálószobás lakást egy apró, mindössze 50 négyzetméteres San Diego-i házra.

Egy év elteltével Rob – aki korábban egy digitális marketingcég tulajdonosa volt – már csupán 111 tárgyat birtokolt, annyit, amennyi egy hátizsákba is befér.

Egy év utazgatás után ezzel a korlátozott készlettel Orlandóba költözött, és 1300 dollárért épített magának egy másik apró otthont, de ezt már 99%-ban használt anyagokból.

2020-ra pedig mindössze 44 darabra csökkentette a holmiját, köztük ott volt minden, ami a főzéshez és az önellátáshoz kell, valamint mindössze 12 ruhadarab.
 
Az évek óta tartó leépítés során rájöttem, hogy az anyagi javak nem jelentenek számomra hosszú távú boldogságot vagy kiteljesedést – ezért élek úgy, ahogyan élek” – mondja a férfi. „Minél többet hallgattam azokra a vállalatokra, akik azt mondták, hogy szükségem van ezekre a dolgokra, annál inkább rápörögtem, hogy még több pénzt keressek. Ám a pénzt arra használnám, hogy vásároljak egy csomó vagyontárgyat, hogy bebizonyítsam értékemet a társadalom számára. Ehelyett úgy kéne értékelnem magam, aki valójában vagyok, ezek nélkül.”
 
Rob azt mondja, a mobiltelefonja feladása volt a legnehezebb, mert addig az volt a kommunikációs kapcsolata másokkal. „Mielőtt elköteleztem magam a telefonom elhagyása mellett, gyakoroltam: egy hónapra bezártam a fiókomba, hogy biztosan kibírjam nélküle.
 
Kíváncsi vagy, mi minden fér bele 44 dologba? Íme, néhány nélkülözhetetlen elem:

öt ing
két pár rövidnadrág
két pár alsónadrág
egy pár zokni
egy pulóver
egy szandál
egy táska
fogkefe
fogkrém
szappan
körömcsipesz
hidratáló
fényvédő krém
füldugók
egy hajvágó olló
hátizsák
újrafelhasználható táska a vásárláshoz
kanál
vizespalack
teaszűrő
füzet
toll
laptop
töltő
fejhallgató
könyv
útlevél
születési anyakönyvi kivonat
készpénz egy borítékban, mivel nincs bankszámlája
 
Arról álmodom, hogy egy nap semmit ne birtokoljak, de most még szükségem van dolgokra ahhoz, hogy a lehető legjobb hatást tudjam kifejteni a világra” – magyarázza a férfi. „Nem birtokolni dolgokat nem arról szól, hogy semmit nem használunk, hanem arról, hogy a legtöbbet hozzuk ki a megosztott erőforrásokból és közösségünkből, ami végső soron megmenti a világot.”
 
Rob készletét ITT nézheted meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top