Otthon

Fókuszban a konyha (x)

Vásároljunk designos konyhabútort, beépíthető mosogatógéppel

A friss „Houzz Kitchen Trends” felmérése alapján továbbra is a fehér konyhabútor beépíthető készülékekkel (pl.: mosogatógép, sütő, főzőlap vagy hűtő) és a rozsdamentes acél berendezések számítanak a legjobb választásnak. A tanulmányban feltárt trendek egy része azonban gyökeres változásokat tükröz konyhánk használatában. A Houzz több mint 2300 lakástulajdonost kérdezett meg, akik az elmúlt 12 hónapban vagy befejezték a konyhai átalakítást, vagy azt tervezték, hogy a következő három hónapon belül elkezdik azt. Ennek alapján adunk néhány tippet, hogyan rendezze be stílusosan a konyháját.

Konyhabútor, amely minden igényt kielégít

Nemcsak a korszerűsített konyhai munkalap volt a legnépszerűbb konyhabútor-átalakítás – a megkérdezettek 91 százaléka frissítette a pultokat –, de 35 százalékuk arról számolt be, hogy „kidobta” a pultot, vagy többet költött, mint ahogy eredetileg tervezte.

A hazai webáruházakban már 48 ezer forintért beszerezhető Hagen 30 konyhaelem különleges és minőségi laminált DTD-ből készült, és fehér, piros, illetve szürke és fekete színben kapható, a fém fogantyúk pedig rozsdamentes acélból készültek. Az elemek úgy lettek kialakítva, hogy minden beépíthető berendezés, legyen az hűtőszekrény vagy mosogatógép jól illeszkedjen a szetthez, amelyet lapra szerelt állapotban szállítanak ki. Fontos megjegyezni, hogy ennyiért nem kapunk egy teljes konyhabútort, ugyanakkor a lapok további elemekkel bővíthetőek. 

Fókuszban a konyha (x)

A nyitott elrendezésű konyha már a múlté

Amint azt sok lakberendezési szakértő megjósolta a világjárvány kezdete óta, a nyitott koncepciójú tervek már nem divatosak. Az elmúlt két évben az otthoni munkavégzés és az online iskolai oktatás sok családot arra ösztönzött, hogy azt kívánják, a lakásban bárcsak eggyel több fal vagy ajtó és bárcsak egy kicsivel több magánéletük lehetne. A tanulmány eredményei tükrözik ezt a változást: 2022-ben a válaszadók mindössze 38 százaléka nyitotta meg konyháját más helyiségek felé, szemben a 2020-as 46 százalékkal. Természetesen ez a trend tovább fog növekedni, hiszen az igények szintén változnak.

A csempe továbbra is népszerű

Ami a konyhai padlót illeti, továbbra is a csempe a legjobb választás, de ez a padlóburkoló egyre nagyobb teret hódít: a 2020-as 14 százalékról 2022-re 23 százalékra emelkedik. Amely megfizethetősége mellett arra is jó, hogy cipő vagy papucs nélkül tudjunk közlekedni a helyiségben, amely kényelmet egy korszerű padlófűtés még tovább fokozhat.

A speciális rendszerező szekrények előnyben a konyhabútornál

A speciális szekrény- és fiókrendezők szinte minden kategóriában egyre népszerűbbek, mivel a legtöbben egyedi megoldásokat keresünk a konyhai zűrzavarra. Az első helyre a süteményes tálcák tárolására tervezett szekrények és a kihúzható hulladék- vagy újrahasznosító tárolókkal ellátott fiókok kerültek – amelyek szinte a konyhabútor nélkülözhetetlen részei.

Középpontban a High-Tech berendezések

A megkérdezettek több mint egyharmada arról számolt be, hogy új, csúcstechnológiás funkciókkal rendelkező konyhai készüléket szerelt fel. A lista első helyén a vezeték nélküli és az okostelefonos vezérléssel ellátott berendezések szerepelnek.

A Whirlpool mosogatógép (120 ezer forintos áron vásárolható meg), illetve a Bosch készüléke (közel 140 ezer forintért kapható online) ezt a célt szolgálja, mindamellett, hogy működésük nagyon csendes, így nem zavarja a konyhában tartózkodókat. A forradalmi Silence on demand funkció a Home Connect alkalmazással állítható be, és szükség esetén elhallgattatja a mosogatógépet. Ennek köszönhetően arra koncentrálhatunk, amire csak szeretnénk.

Továbbá, anélkül hogy a kanapéról felkelnénk, a telefonunkról szabályozhatjuk akár a sütő hőmérsékletét, akár a főzési időt. Vagy használhatunk olyan alkalmazást, amely segítségével benézhetünk a hűtőszekrény belsejébe, amikor legközelebb az élelmiszerboltban járunk, és éppen nem emlékszünk pontosan, hogy mit is kell vásárolnunk.

A fentiek tekintetében elmondhatjuk, hogy a jövő tartogat még meglepetéseket és fejlesztéseket a konyhabútor kialakításával kapcsolatban, az pedig, hogy mennyire szükséges a beépíthető háztartási gép (például egy mosogatógép), főleg egyéni szempontok kérdése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top