Otthon

Építkezés okosan, okos tetőablakkal (x)

Környezetvédelem, okoseszközök, minőségi alapanyagok, újrahasznosítás – mind olyan fogalmak, amelyeket manapság nap mint nap hallunk. Alapvető, hogy az építkezések, felújítások témakörében is megjelentek az ún. okos megoldások. Az egyszerűség kedvéért hívjuk ezeket gyűjtőnéven olyan megoldásoknak, amelyek könnyítik, kényelmesebbé teszik az életet, illetve költségkímélővé a választott megoldást. Lássuk, mit tud egy tetőablak a funkciók és az esztétika kettősének szemszögéből.

Okosan építkezni?

Divatos és szinte elvárt életstílussá vált hétköznapjaink minden mozzanatát okoseszközökkel feltölteni, könnyíteni. Okostelefon, okosóra, okosfüzet, okosház… de mitől is lehet okos egy ház? Az okosház hallatán legtöbben egyből egy gépi intelligenciával átszőtt otthonra gondolunk, ám az okos műszaki megoldások ugyanúgy részét képezik ennek a témának, mint a kóddal nyíló zár vagy az okostelefon által vezérelt világítás. Sok helyen már napi rutin, van, ahol még különleges – ám egy biztos, egyre inkább az élet természetes részévé válnak ezek.

Mitől lehet „okos” egy tetőablak?

Ha egy komplett házvezérlő rendszer kiépítése nem is áll feltétlenül szándékunkban, attól még nem kell lemondanunk a hatékony és modern megoldásokról. Az ilyen jellegű innováció egyre népszerűbb a tetőablakok esetén is, hiszen otthonunkban főként ablakainkon keresztül vagyunk kitéve a környezeti tényezőknek. Itt lehet hasznos funkció a távolból vezérelhető nyitás vagy zárás, attól függően, hogy a napközbeni időjárás épp mit kíván meg, ha nem is tartózkodunk otthon.

Az „okos” megoldások amellett, hogy divatosak és praktikusak is, nagyban hozzájárulhatnak a komfort- és biztonságérzetünk növeléséhez. Ha éppen felújítás előtt állunk, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy az okosított eszközökkel hosszú távon akár jobban is járhatunk, sőt, biztonságérzetünk is nőhet – hiszen a nyílászárók a falazattal és a tetővel azonos módon az épület fő védelmi vonalaként is funkcionálnak. Mégis, ezeken keresztül a legkönnyebben szemléltethetőek a Roto által kínált megoldások, amelyek apró, minőségi részleteikkel nagyban hozzájárulnak életterünk megfelelő energiaforgásához, ahogy az a 21.század el nem ismert szabványai szerint elvárt lenne.

Építkezés okosan, okos tetőablakkal (x)Funkcionális és esztétikus

Ugyanakkor a Roto ablakok azontúl, hogy az épület energiatakarékos működéséhez hozzájárulnak, lehetőséget nyújtanak a távoli vezérlés kialakítására is, amely segítségével a nyílászárókat bárhonnan irányíthatjuk. Az esztétikum mellett tehát modern kényelmi funkciókkal is elláthatjuk őket.

Választhatunk fából vagy műanyagból készült ablakkereteket is. Sokáig tartotta magát az a 2000-es évek első néhány évéből maradt sztereotípia, hogy a műanyag ablakok egyértelműen gyengébb minőséget képviselnek fából készült társaikkal szemben. Manapság ezek a különbségek szinte teljesen eltűntek a gyártói technológiák folyamatos fejlődésének köszönhetően, sőt, házunk vagy lakásunk néhány részében sokkal inkább érdemes műanyag ablakot választani. Ilyen helyiségek lehetnek például a konyha vagy fürdőszoba, ahol a pára mindennapi vendégként fordul meg otthonunkban.

Itt is érvényesülhet ugyanis a minőségi kivitelezés mellett még egy fontos szempont amelyeket korábban emlegettünk – ugyanis a Roto műanyag ablakai mind újrahasznosítható műanyagból készülnek. Hozzásegít házunk energiafelhasználásának csökkentéséhez, lehetőségünk van bármely okosrendszer szerves részévé tenni és egy esetleges későbbi bontás alkalmával elenyésző ökológiai lábnyomot hagyunk annak feldolgozásával.

Építkezés okosan, okos tetőablakkal (x)Ha viszont a fa természetes megjelenése jobban illik a belső elrendezéshez, akkor a fahatású dekorfólia jelenthet még megoldást. Megjelenésében ugyan a fához hasonló, de garantálja a műanyag ablakok összes előnyét. Az energiatakarékosság még további kiegészítőkkel növelhető, mint amilyen a hővédő roló, ami lehet elektromos és manuális. Az elektromos modell esetén a szükséges energia akár a hozzáépített napelem segítségével is kinyerhető. A hővédő roló sűrű szövésű, műanyaggal bevont, üvegszálas anyaga például hatékonyan véd a túlzott hőhatás ellen. A roló még azelőtt kiszűri a napsugarakat, hogy azok az üvegfelületet felmelegítenék. Megszűri a fényt és kellemes klímájú lakóteret biztosít elsötétítés nélkül.

Ilyen és ehhez hasonló praktikus és modern megoldásokért látogasson el a Roto weboldalára, ahol nem csak a termékek alapos szemrevételére van lehetőség, de az évek során összegyűjtött tapasztalattal, tippekkel és tanácsokkal segítik a felújítási munkálatok gördülékeny lefolyását: rototetoablak.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top