nlc.hu
Otthon

Éticsiga-invázió Budapesten

Csigainvázió Budapesten: komoly károkat okoznak a nagy, fekete éticsigák

Óriási pusztítást végeznek és kiszorítják a hazai csigákat.

Megállíthatatlannak tűnik a cirádás (vagy pettyes) éticsiga (amelynek a teste koromfekete, a háza pedig változatos fekete és sárgás mintázatot visel) inváziója. Helyenként kiszorítja élőhelyeiről az őshonos éticsigánkat, és komoly károkat okozhat – írja a 24.hu.

Ez a csigafaj feltehetően emberi közvetítéssel érkezett Magyarországra, ám remekül érzi magát és intenzíven terjed. Remek étvágyánál és azon hajlamánál fogva, hogy népes „csigabandákba” verődve járja a vidéket, a kiskertekben és a parkokban is megdöbbentő pusztítást képes okozni.

A szárazföldi csigák között azonban 8–10 centis testével és házának akár 5 centiméteres átmérőjével a nagyobbak közé tartozik.

cirádás csiga

A cirádás (vagy pettyes) éticsiga – Fotó: iStock

Hazánkban az 1970-es években, Tihanyból származik az első észlelés, az a populáció azóta is él és virul. A terepi vizsgálatok eredményei azt mutatják: ahol a cirádás éticsiga megjelenik, ott az őshonos faj eltűnik vagy egyedszáma jelentős mértékben visszaszorul.

A cirádások csoportba rendeződő viselkedése jelenti a kerttulajdonosok számára is a fenyegetést, hiszen sok csiga rövid idő alatt okozhat nagy kárt. Sőt ezek szaporábbak és falánkabbak, valamint kevésbé válogatósak hazai rokonuknál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top