Elszálltak az árak az építőiparban: ezzel szembesül, aki ma házépítésbe kezd Magyarországon

S. Z. | 2022. Június 09.
Aki építkezésre vagy lakásfelújításra adja a fejét, készüljön fel arra, hogy folyamatosan nőnek az anyagárak, már ha egyáltalán lehet kapni a szükséges dolgokat.

Egyre kilátástalanabb a helyzet az építőiparban, hiszen jelenleg nemcsak a kevés szakember, hanem az alapanyagok hiánya és azoknak a szállítása, illetve az energiaárak is óriási fennakadásokat okoznak a szektorban Európa szerte – mondta Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója, akit a Pénzcentrum idézett.

A szakember szerint a legnagyobb kihívást az építőanyagok árának folyamatos emelkedése jelenti, ami szoros összefüggésben van az energiaárak elszabadulásával. A gáz ugyanis ötszörösére, míg a villamos energia a négyszeresére drágult a tavalyi azonos időszakhoz képest. Emiatt nem évente párszor változnak az anyagárak, hanem heti rendszerességgel.

Szigetelőanyagból, falazóelemből, tetőcserépből és burkolatból Európa szinten hiány alakult ki, így sok kivitelező pánikszerű felvásárlásba kezdett az utóbbi időben. Így előfordulhat, hogy kapcsolatok híján valaki akár egy évet is várhat az építkezéshez szükséges anyagokra, amelyeket ki tudja, hogy akkor milyen áron kap majd meg.

A szakemberek 25 százalékos árnövekedésre számítanak 2022-ben az építőanyagok terén, míg a fuvarköltségnél 23, az építkezési törmelék elszállítása és lerakása esetében 22 százalékos drágulást jósolnak.

Az újHÁZ Centrum kutatásából kiderült, hogy Magyarországon egyre kevesebben mernek belevágni a felújításba vagy az építkezésbe. A megkérdezettek 52 százaléka nem tervez semmi ilyenbe belekezdeni az elkövetkezendő egy évben, és csak a 29 százalékuk mondta azt, hogy az idén mindenképpen belefog a munkálatokba.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Milivoj Kuhar)

Exit mobile version