nlc.hu
Otthon

Építőipari munkadíjak 2024

Hatalmas áremelkedést vár a szakember, ne késlekedj tovább!

Az építőiparban nem lesznek szívbajosak, ha a munkadíj kerül szóba.

Egyre gyorsabban, ám egyre drágábban lehet építőipari szakembert találni itthon: a burkolatrendszerekkel foglalkozó Mapei szakember kutatása szerint tavaly átlagosan 52 napot kellett várni egy építőipari szakemberre. 2022-ben még 58 napon át kellett az építkezőknek türelemmel lenni,

2020-ban pedig 135 nap volt a várakozási idő,

ismertette Markovich Béla ügyvezető. Magyarországon 2023-ban az építőipar értékben öt százalékot, mennyiségben pedig 25 százalékot esett vissza, miközben például a hőszigetelések piaca ötven százalékkal zsugorodott. A legkevesebbet, egy bő hónapot jelenleg Hajdú-Biharban kell a szakemberekre várni, míg Jász-Nagykun-Szolnokban több mint három hónap ugyanez a mutató – írja az Economx.

Hatalmas áremelkedést vár a szakember, ne késlekedj tovább!Budapesten átlagosan 43 nap a várakozás

ideje, Pest megyében pedig pár nappal több.

A Mapei szakember kutatása szakmák szerint is megad várakozási időket. Ennek alapján

·         burkolóra 57 napot;

·         kőművesre 59 napot;

·         egy épület szigetelésére pedig 54 napot

kellett várakozni.

A burkolás munkadíj négyzetméterre vetítve tavaly már országszerte több volt tízezer forintnál. A legdrágább Budapest,ahol átlagosan 12 046 forintot kértek egy négyzetméter leburkolásáért. Míg a fővárosban 28 százalékkal, Pest megyében pedig 31 százalékkal emelkedtek munkadíjak, a Dél-Dunántúlon csak 13 százalék volt a munkadíj növekedés 2023-ban. A 2024-es szezonban

a vállalkozók 60 százaléka tervez áremelést,

átlagosan 12 százalékkal. Az indok az infláció miatti általános drágulás, az alapanyag és az üzemanyagárak emelkedése. A szakemberek 58 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az építőiparban, csupán 16 százalék vár jobb jövőt. Markovich szerint a szakembereknek korábban akár egy évre is tele volt a naptára, jelenleg szűk két hónapra látnak előre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top