nlc.hu
Otthon

Építőanyagok drágulása

Drágulnak az anyagok, borulnak a megkezdett építkezések

A kivitelezők kénytelenek út közben módosítani az eredeti ajánlatokat, összeomlás jöhet.
Feújítás

Az építőanyagok kiugró drágulása miatt tarthatatlanokká válnak az építésre vagy felújításra kötött korábbi megállapodások – írja a Napi.hu. A kivitelezők egyre kevésbé tudják tartani vállalási áraikat, mivel az az év végére az építőanyagok átlagos áremelkedése elérheti vagy meghaladhatja a 30 százalékot – nyilatkozta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László. A drágulás április végéig már 15-20 százalékos volt, ezen belül egyes termékköröknél elérte a 80-100 százalékot is. Így alig becsülhető meg, hogy idén mennyivel kerül többe egy építkezés, mint tavaly. Átalánydíjra, fix összegre már senki sem akar szerződni, emiatt először – és hamarosan – a lakosság körében robbanhat a bomba. A felújításnál az anyagköltség rendre eléri vagy meghaladja az 50 százalékot, az új építésnél még többet is.

Az eredmény: előtérbe kerülnek az olcsóbb termékek, és alternatív beszerzési forrás híján le kell faragni a minőségi elvárásokból. A Gazdasági Versenyhivatal és az ÉVOSZ most közösen szeretné feltárni az okokat és elemezni a helyzetet. A versenyhatóság tavaly ősszel indított átfogó jellegű versenyfelügyeleti eljárást a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt. A hatóság emellett az elmúlt egy évben előzetes vizsgálatokat folytatott le számos más építőipari alapanyag (például tégla, tetőcserép, szigetelő- és burkolóanyagok, nyílászárók) forgalmazásának piacán annak érdekében, hogy feltárja ezen termékek értékesítési rendszerét.

Kiemelt kép: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top