Durva átverés: Zsófia és Antal lakását hibák tömkelegével adták át

efté | 2021. Május 28.
51 hibapontból álló listát írtak össze a vevők, de még az építőnek áll feljebb, és további pénzt akar.

Rettenetes építkezési sztoriról számol be a Blikk, amiben az építtető és az építő is pert indított saját igazának bizonyítására és a kára megtérítéséért: egy fiatal pár hiába fizette ki budaörsi lakása árát, csak pluszmilliókért költözhettek volna be oda. Ma már ott laknak, de boldogok nem lettek tőle, és a kivitelezővel még egy év elmúltával is vitában vannak.

A történet a következő: Antal és Zsófia újonnan épült budaörsi otthona tavaly június végére lett kulcsrakész, ők pedig át is utalták a 66 millió forintos vételárat, de a kivitelező további 2,8 milliót kért ki nem fizetett munkákra hivatkozva, ráadásul nem fizetés esetére kilátásba helyezte a lakás teraszának lebontását. Antal és Zsófia hívták a rendőrséget és a bíróságot, de a rendőrség azt mondta, hogy a vállalkozó eljárása nem valósított meg bűncselekményt.

 „Miután bejutottunk az otthonunkba, kiderült, hogy törött csempét tettek fel, a teraszon beázik a világítás, ami leveri a biztosítékot, de nekünk kellett megjavíttatnunk a motoros redőnyöket és a rosszul beszerelt zuhanykabint pluszpénzért helyrehozatni” – magyarázta a Blikknek Antal. Azt is elmondta, hogy a kamrával is szenvednek, mert az ajtót fordítva szerelték fel, azaz egy része használhatatlan, sőt a fűtés sem stimmel, míg a lakás egyik felében meleg, addig a másikban hideg van. 

Kívülről rendben / Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

A hibalista 51 pontból áll, Antalék az elmaradt munkákat vagy a nem megfelelő kivitelezést szerették volna a vállalkozóval megcsináltatni, de az szóba sem állt velük. Antalék úgy számolták, hogy mintegy 4 millió forint a káruk, a megtérítéséért bírósághoz fordultak. A kárukba beleszámolták, hogy fél évig albérletben éltek havi 250 ezer forintért. De a legrosszabb a feszültség, ami egészségi és párkapcsolati problémákhoz is vezetett.

A Blikk kereste a vállalkozót is, de az elérhetetlennek bizonyult. A lap keretes írásban közölte, hogy a megrendelő az építőipari műszaki átadás-átvételi eljárás során ellenőrizheti az ingatlant és annak esetleges hibáit. Amennyiben ilyet talál, az átvételi elismervényt nem köteles aláírni, előtte a hibák kijavítását kérheti a kivitelezőtől. Nem tagadható meg ugyanakkor az átvétel olyan jelentéktelen hibák és hiányok miatt, amelyek a rendeltetésszerű használatot nem akadályozzák. Amennyiben a későbbiek során kerülnek elő a kivitelező kontármunkájából adódó rejtett hibák, a megrendelő jogi segítséget kérhet, és 3 év garancia illeti meg.

Építőipari bulvár és szaktanácsadás: 

Exit mobile version