nlc.hu
Otthon

Felújítás előtt tervezz okosan!

Ha felújításba kezdenél, ne hagyd ki ezeket a lépéseket!

A felújítással egy nagy adag előre nehezen látható problémát is a nyakunkba zúdíthatunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek a tervezési fázisban.

Amikor felújításba kezdünk, hajlamosak vagyunk részlépések felett elsiklani, annyira lelkesítő a szemünk előtt lebegő felújított lakás idilli képe. Természetesen a cél fontos a folyamatban, de nem szabad kihagyni a tervezés során a következő lépéseket sem, ha nem akarjuk, hogy felesleges problémák és pluszköltségek lépjenek fel a felújítás közben.

1. Reális büdzsé

Az egyik legfontosabb összetevő egy felújításban a pénz, tipikusan az a dolog ez, amiben nem nyújtózhatunk tovább a takarónknál, azaz a pénztárcánk tartalmának egyeznie kell az elképzeléseinkkel. Ehhez pedig az kell, hogy mielőtt szétvernénk a lakást, azelőtt alapos és átgondolt költségvetést tervezzünk, beleszámolva azt is, hogy a munkások mennyit fognak kérni és azt is, hogy az alapanyagok mennyibe kerülnek.

Ez a tervezési fázis akár hónapokig is elhúzódhat, hiszen több helyről gyűjtünk hozzá árajánlatokat és meg kell keresni a legjobb ár-érték arányban a szükséges alapanyagokat is, de megéri rászánni az időt és energiát, ha nem akarunk egy félkész lakással és üres pénztárcával állni a felújítás közepén. A legjobb pedig az, ha egy kivitelezővel is átnézetjük a büdzsénket, hogy szakértő szemmel mondja azt, hogy ez így reális és indulhat a felújítás.

2. Időbeosztás okosan

Bár sok múlik azon, hogy a szakemberek mikorra vannak kész egy-egy munkával, de azért előzetesen már nagyjából tudunk írni egy időbeosztást, hogy milyen időrendi sorrendben, milyen határidővel szeretnénk véghez vinni a különböző lépéseket. Ez azért is szükséges és hasznos, mert ha összeírjuk a tervezett munkálatokat, közben tisztázódhat bennünk, hogy mit szeretnénk pontosan, hogy megvalósuljon. Még az is kiderülhet, hogy van pár olyan rész a tervünkben, amit nem is kell felújítani vagy egész máshogy érdemes hozzákezdeni.

Ezt ne hagyd ki felújítás előtt!

Okosan kell megtervezni a felújítást (Kép: Getty Images)

3. Tudatos kezdés

Az időzítésen múlhat a saját lelki nyugalmunk, ezért egy felújítást sosem szabad úgy elkezdeni, hogy a határidő közel van egy szabadsághoz, utazáshoz vagy egy nagy ünnep kezdetéhez, mert abból általában az lesz, hogy keresztet vethetünk a pihenésre. Nem szabad például a konyhát felújítani úgy, hogy közeledik a karácsony, mert annak könnyen az lehet a vége, hogy még tűzhelyünk sem lesz, nemhogy kész konyhabútor és szenteste a rendelt kaját kanalazhatjuk dobozból. Mindig számolni kell az előre nem kalkulálható problémákkal, amik kitolják a határidőt.

4. Mi lesz a padlóval?

Ha csupán festeni akarjuk a falakat a felújítás nevében, akkor sem szabad kihagyni a számításból a padlót. Mert ha megváltoztatjuk a lakás nagy falfelületeinek színeit, hangulatát, akkor nehogy ott álljunk a felújítás végén, hogy így már nem illenek össze a padlóburkolatok a lakás többi részével. Ha pedig nagyobb felújításba kezdünk és falakat távolítunk el, esetleg a komplett konyhabútort cseréljük, akkor azzal is számolni kell, hogy ott a padló pótlására lehet szükség, ami alaposan megdobhatja a költségeket.

5. Színek ellenőrzése

Lehet, hogy az a padlólap vagy falfesték csodásan mutat az óriási áruházban és a színkártyán, de a kis belmagasságú panelben már nem lesz annyira impozáns, sőt, még inkább összenyomhatja a teret, ha elhamarkodottan választunk. Ennél a kérdésnél sem szabad elsietni semmit, be kell szerezni színmintákat az alapanyagokból, és kipróbálni az otthoni körülmények között, hogyan illik abba a térbe, ahova szánjuk.

Azért is fontos lépés ez, mert legtöbbször a megvilágítás is teljes más az áruházban – hát még ha csak webshopon keresztül látjuk az adott színt –, és az otthoni lámpafénynél kiderülhet, hogy nem pont olyan árnyalatot ad a festék, vagy hogy épp az a padlólap túl sötét az elképzeléseinkhez. És mindig többet kell venni legalább 10 százalékkal, hogy biztos ne fogyjon el az adott szín épp a folyamat közepén, és úgy járjunk, hogy már nem lehet kapni azt az árnyalatot.

Lakásfelújítás okosan:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top