nlc.hu
Trend

Alacsony az órabér Magyarországon

Többet dolgozunk és ahhoz képest keveset keresünk

A munkaórák számában sokat vállalunk az EU számos tagországához képest, cserébe nincsenek olyan fizetések. Sőt!

Szomorú képet fest a Pénzcentrum cikke: Magyarországon bár az EU-s átlagnál kisebb mértékben nőtt a ténylegesen ledolgozott munkaórák száma 2021 második negyedévében az elsőhöz képest, még így is, a ledolgozott órákat tekintve a 9. legtöbbet teljesítik a magyar munkavállalók az EU 27 országát figyelembe véve. Ehhez pedig már csak hab a tortán, hogy vásárlóerő-paritáson mérve megközelítőleg csupán

4 országban keresnek kevesebbet a dolgozók az EU-ban a magyaroknál.

Egyszerűbben szólva arról van szó, hogy a rossz az órabér, mivel a munkaórák száma magas, ehhez képest a fizetés kevés.

A lap az Eurostatra hivatkozva írja, hogy az unió legtöbb tagállamában munkaidő-növekedés volt megfigyelhető, ebben is Görögország vezet.

melós dolgozik

Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

A statisztikákból kiderült, hogy a magyar férfiak átlagos heti munkaóráinak száma 0,6 százalékkal nőtt, míg a nőké 4,1 százalékkal emelkedett 2021 első és második negyedéve között. A nők munkaóráinak növekedése egyébként EU-s trend.

Összességében elmondható, hogy Magyarországnál csak három EU-s országban visznek haza kevesebbet a dolgozók, sorrendben visszafelé haladva: Portugáliában, Szlovákiában és Bulgáriában. Az Európai Unió négy legrosszabbul kereső országa egytől-egyig ott van a 10 legtöbb munkaórát ledolgozó ország között. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top