nlc.hu
Otthon

Szegedi cserebogár-invázió

Durva cserebogár-invázió Szegeden: több száz rovar lepte el egy családi ház udvarát

Mindent megrágnak a kertben.
cserebogár

Több száz cserebogár lepte el 4 napja egy szegedi család udvarát. Azóta minden este megjelennek. Naplementekor érkeznek, majd ahogy hűl a levegő, eltűnnek – számolt be az RTL Híradó. A rovarok szétrágják a fák leveleit, befészkelnek a fűbe és tönkretesznek mindent. 

Amellett, hogy esténként nem tudnak kiülni az udvarra, a család attól tart, hogy a cserebogarak teljesen tönkreteszik a kertjüket.

Az RTL Híradó által megkérdezett növényorvos szerint jogos a család félelme. A cserebogarak ugyan az emberekre nem veszélyesek, de a kertekben nagy kárt tehetnek, akár néhány nap alatt is. A szakember úgy véli, a rovarrajzást a klímaváltozás és a fagy nélküli telek okozzák. “Ezek a mélyebb rétegekben teleltek át, és utána most érkezett el az a hőmérsékleti optimum, nedvesség a talajba, ami segítette a kikelésüket. Kijöttek az imágók, falánkok, éhesek ilyenkor és táplálkozási helyet, illetve párzóhelyeket keresnek” – mondta el Sipos József.

A szakember szerint speciális permetszerekkel lehet ellenük védekezni. Úgy látja, a következő években a gyorsuló felmelegedés miatt egyre nagyobb gondokat okoznak majd a bogárinváziók.

Kiemelt kép: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top