Otthon

Rekkenő hőség elleni megoldások a tetőtérben (x)

Egy tetőtér felmelegedése ugyan nem csak a tetőablakokon múlik, hanem a teljes tetőszerkezet hőszigetelésén, most mégis vegyük górcső alá, mit tehetünk, hogy az akár jól szigetelt tetőtéri lakásunk, a néha trópusira hasonlító hőségben ne melegedjen annyira fel, vagy hogy a gyerekszoba lakóinak délutáni szunyókálását minél kevesebb zavaró tényező befolyásolja. Mi kerül az ablakon kívülre és mi belülre?

Rekkenő hőség elleni megoldások a tetőtérben (x)
Feltehetőleg mindannyian tapasztaltuk már életünk során, hogy a tetőterek, elsősorban emeleti elhelyezkedésük miatt nagyobb sebességgel melegednek fel, mint a földszinten található helyiségek. A nyári hónapokban pedig duplán is igaz lehet, hogy a direkt és éles szögben érkező, erős napsugarak a tetőszerkezeti elemeket többszörös forrósággal érik el.

Ha a helyiség, ami esetünkben a tetőtér jól hőszigetelt, az ablakon beérkező, néha jótékony fény és meleg, akár zavaró is lehet. Mit tehetünk, hogy csak annyi és akkor jusson be, amennyi és amikor az nekünk kellemes? Rögtön fontos is tisztázni néhány fogalmat.

Az alapokról: minek mi a funkciója?

Mi védi kívülről és mi belülről az életterünket? Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a magas külső hőmérséklet beltérből való távoltartása ellen a külső rolók és redőnyök a legalkalmasabbak. Azon kívül, hogy – főként a redőnyök – bizonyos fokig fényszabályozási lehetőséget is biztosítanak, és bár a kültéri rolók anyagukban akár eltérőek is lehetnek, időjárástól függetlenül mégis ezzel a két típussal tudjuk leginkább hatékonyan blokkolni a napsugarakat. Lássuk most, milyen forróság elleni megoldások közül választhatunk a Rotóval.

Külső megoldások: hővédelem és fényzárás

A Rotónak több külső megoldása is van a problémára. Amennyiben a leggyorsabb megoldást kutatjuk, úgy remek választás lehet a manuális hővédő roló, mely sűrű szövésű, műanyaggal bevonatú üvegszála anyagával magas fokú hatékonysággal véd a kívülről érkező extra hőhatások ellen is. Ez a kültéri kiegészítő, mindamellett, hogy az egyik legköltséghatékonyabb megoldást kínálja, rendkívül időtálló választás is. Tartós, hiszen egy kopásálló és ezáltal a meteorológia változékony elemeinek is ellenálló szövettel rendelkezik, mely még az üvegfelület – tehát a belső teret közvetlenül leválasztó síkfelület – felmelegedése előtt blokkolja és szűri a nap sugarait.

Amennyiben a rolót nem szeretnénk mindig manuális módon állítani, úgy lehetőségünk van egy kényelmesebb megoldást kínáló elektromos változatra is, mely hasonló anyag tulajdonságokkal rendelkezik, mint manuális párja – ennek esetében viszont egy 230V-os motor működteti a szerkezetet gombnyomásra. A Roto tetőablakok a hozzájuk fejlesztett rolószerkezetekkel minden dőlési pozícióban ugyanolyan zavartalansággal használhatók. Az elektromos roló kiszűri a napsugarak mindegy 95%-t, ugyanakkor a fényt kellő mértékben átengedik az ideális beltéri élethez.

Rekkenő hőség elleni megoldások a tetőtérben (x)
Sötétítés hatékonyan

Abban az esetben, ha a fényzárás is sarkalatos pont számunkra, úgy szintén megoldásként jelenik meg a külső redőny, mint kiegészítő. Ezek az elemek, amellett, hogy szintén elektromos működtetéssel bírnak, 100%-is fényzárást biztosítanak a dupla falú lamelláknak köszönhetően. Ezen kívül felveszik a harcot a környezet és időjárás hatásai ellen, így remekül teljesítenek hővédelem és zajszűrés téren is. Ez a redőnytípus rendelhető fali kapcsolóval vagy távirányítóval, utólagos beépítés esetén pedig a leginkább kézenfekvő megoldás a közvetlen árammentes szolármodullal történő telepítés.

Láthatjuk tehát, hogy a meleg elleni védekezésben többféle segítségünk is akad, ha pontosan ismerjük, és ezáltal jól kihasználjuk a tetőablakokra szerelhető praktikus kiegészítők alaptulajdonságait, és azok fő rendeltetését. A termékekkel kapcsolatos teljes körű információért és további nyárbiztos kiegészítő lehetőségért látogasson el a Roto hivatalos weboldalára: Roto kiegészítők (rototetoablak.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top