nlc.hu
Otthon

Még találunk nyitva „Szedd magad" levendulamezőt

Olcsón lehet levendulánk, ha magunk szedjük: még néhány hétig nyitva a „Szedd magad” levendulamezők egy része

A „Szedd magad” gyümölcsösök mellett levendulát szüretelni is mehetünk.

Peregnek a napok, hetek, a híresebb levendulások közül több már bezárt. A levendulaszedés márpedig egy olyan élmény, amit az életben legalább egyszer ki kell próbálni: illatokkal teli, természetközeli; lelkileg is töltekezik közben az ember.

A levendula az étkezésben erősen megosztó növény. Sokan nem kedvelik átható aromákkal teli ízét, és szappanízűnek tartják a levendulás süteményeket, kekszeket. Mint köztudott, a levendulát lehet illatosítóként és molyirtóként is használni, a fellógatva kiszárított levendula pedig lakás- és kerti dekorációként is értékes.

Több jeles helyszínen, Tihanyban, Szekszárdon, Mórahalmon, Zalaegerszegen és Tószegen például immár lefújták a szezont, de országszerte még számos mezőn szedhetünk levendulát. Nagyon fontos, hogy indulás előtt nézzük meg jól az online frissítéseket a legfrissebb információkért, vagy egész egyszerűen hívjuk fel a címeken megadott telefonszámokat.

Tihanyi levendulamező a Szedd magad akció első napján

Egy zacskó levendula a Szedd magad! akció első napján a tihanyi levendulásban, 2016 / Fotó: Tamas Soki/EyeEm, Getty Images

Kiemeltünk példaként néhány helyszínt, a Csodahelyek.hu saját készítésű országos levendulatérképén pedig érdemes böngészni. Ha megtetszik egy-egy levendulás, érdemes rákeresni Google-ben az idei információkért (sok esetben tavalyi levendulaszedő események vannak megadva a levendulatérképen).

Figyelem, a legtöbb helyen saját eszközzel lehet szüretelni, így metszőollót, kést, nagyobbacska, éles ollót kell vinni. Aratókosarat vagy aratótáskát adnak, ezért kell adott összeget fizetnünk. Kalapot, kendőt erősen javasolt felvenni a szedéshez, és krémmel védekezni a tűző nap ellen!

A hozzánk legközelebbi levendulaültetvényeken érdemes érdeklődni a lehetőségekről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top