nlc.hu
Otthon

Már késő lehet a támogatott napelem-telepítéshez

Bajba kerülhet, aki most telepítene a házára napelemet otthonfelújítási támogatással

A kivitelezés ideje számos ok miatt húzódhat el, ráadásul vészesen közeleg a támogatás igényelhetőségének év végi határideje.

A nyáron bejelentett rezsinövekedés számos ingatlantulajdonost bátorított arra, hogy korszerűsítse a házát/lakását, és így próbáljon spórolni a megnövekedő villany- és gázszámlákon. Azt viszonylag egyszerű elérni egy családi ház esetén, hogy az áramért egyáltalán ne kelljen fizetni: napelemeket kell telepíteni. Erre még támogatás is elérhető, az otthonfelújítási támogatással a költségek elvileg 50 százaléka is elszámolható lenne, csakhogy ezt a támogatást csak az év végéig lehet igényelni – írja a 24.hu.

Napelemek telepítése

Ők még igényelhetik a támogatást (Fotó: Pixabay)

Elvben az év végéig hátralévő négy és fél hónap bőven elég lenne arra, hogy elkészüljön egy ilyen beruházás. Az engedélyeztetés papírmunkája egy nap, a szerelés még egy nap, ami nem hangzik rosszul, csakhogy a gyakorlat azt mutatja, hogy mostanság inkább 90-120 napot vesz igénybe. Ennek több oka is van, például az áramszolgáltatói engedélyeztetői folyamat gyakran igencsak el szokott húzódni. Márpedig támogatást kapni csak úgy lehet, ha a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelik azt. Csúszás nem fér bele, mert akkor nincs támogatás. És ez így is marad, hacsak a kormány nem hosszabbítja meg az otthonfelújítási támogatás igénybevételének határidejét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top