nlc.hu
Otthon

Megdrágul a citrom és a narancs

Aranyáron fogjuk venni a citromot és a narancsot

Jelentősen visszaeshet az Európai Unióba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt.

 Az új előírás a dél-afrikai importot fogja akadályozni, ahonnan az egyik legnagyobb mennyiségben érkezik gyümölcs a kontinensre.

Citromok a fán.

Fotó: Pexels

A a vg nyomán a 24.hu azt írja, hogy az Európai Unió szakhatósága a lehető legrosszabbkor szigorított a citrusfélék növényegészségügyi szabályain. Új előírás, hogy az EU-ban csak az úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Ennek oka a hivatalos indoklás szerint, hogy a szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el Európában az úgynevezett narancslepkét vagy ismertebb nevén hamis molylepkét, írja a lap.

Az uniós szigor áremelkedéshez fog vezetni, az európai fogyasztóknak akkor is többet kell fizetniük a narancsért vagy a citromért, ha jelentősen csökken a behozatal, így beszűkül a kínálat, de abban az esetben is drágulás várható, ha a dél-afrikai beszállítók eleget tesznek a szigorúbb uniós előírásoknak.

A új EU-s szabályozás bevezetésének időzítése miatt a szövetség becslése szerint mintegy 3,2 millió karton déligyümölcs rekedt Európa kikötőiben.

Úgy látszik, az áremelkedés nem áll meg, pedig már így is brutális magasságokban jár: a Privátbankár árkosár-felmérése már tizenöt éve zajlik, és az árindex éves szinten 30 százalék fölé nőtt. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 30 százalékkal kell többet fizetnünk a boltokban egy nagybevásárlásnál. Még az előző hónaphoz viszonyítva is van drágulás (0,6 százalékos), és most először történt meg, hogy 30 ezer forintnál is többet kellett költeni a 30 termékből álló Árkosarukra.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top