nlc.hu
Otthon

Nagy-Britannia: Több napnyi áramszünettel számol

Nagy-Britannia arra készül, hogy hosszabb áramszünetek lehetnek télen

Erre csak akkor kerül sor, ha nagyon hideg lesz és csökken a Norvégiából, illetve Franciaországból érkező villamosenergia-import.

Noha Nagy-Britannia egyelőre rekord hőhullámokkal küzd, számolnia kell azzal, hogy a kialakult energiaválságban mit hozhatnak a hideg hónapok. Attól tart a kormány, hogy ha a hideg időjárás gázhiánnyal párosul a tél során, szervezett áramszünetekhez vezethet az iparban, sőt a háztartásokban is – írta meg a Bloomberg információi alapján a 444.

Elemlámpát tartó kéz.

Fotó: Pixabay

A brit kormány terveit ismerők a lapnak azt mondják, a legújabb „észszerű legrosszabb forgatókönyv” szerint Nagy-Britanniának a csúcsigény akár hatodát kitevő villamosenergia-kapacitáshiánnyal kell szembenéznie, még akkor is, ha a vészhelyzeti szénerőműveket beindították.

A spekulációk szerint az átlag alatti hőmérséklet és a Norvégiából meg Franciaországból érkező villamosenergia-import csökkenése összesen 4 napnyi áramszünetet jelenthet januárban, amikor az Egyesült Királyságnak szükséghelyzeti intézkedéseket kell tennie a gáz megtakarításáért.

A forgatókönyv „nem olyasmi, amitől azt várjuk, hogy megtörténjen”, a „háztartások, a vállalkozások és az ipar biztosak lehetnek abban, hogy megkapják a szükséges áramot és gázt” – közölte az üzleti, energiaügyi és ipari stratégiai minisztérium.

Amennyiben nagyon kemény lesz a tél és mégis a rosszabb forgatókönyv valósul meg, áramkimaradások akkor is jöhetnek, ha a britek átlagos éves energiaszámlája a jelenlegi 2000 font (kb. 900 ezer forint) alatti összegről januárban 4200 font (kb. 2 millió forint) fölé mehet, ami az amúgy is kiugró inflációt gerjeszti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top