nlc.hu
Otthon

Megkapta a létesítési engedélyt Paks II.   

Megkapta a létesítési engedélyt Paks II. – vagy mégsem?

A 400 ezer oldalas engedélykérelmet két éven keresztül vizsgálták magyar és nemzetközi szakemberek.

Fontos mérföldkő, hogy megadta az Országos Atomenergia Hivatal a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó létesítési engedélyt, így megkezdődhet a valós építkezési fázis és 2030-ra működésbe léphetnek az új blokkok – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külügyminiszter

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be a Facebookon, hogy rendkívül fontos fordulópontjához érkezett a két új reaktor építése, hiszen a hasonló projektek során több száz, több ezer engedélyt kell beszerezni, de ezek közül a most megkapott a leglényegesebb. Ez biztosítja ugyanis, hogy az előkészítésiből a megvalósítási szakaszba léphessen át a folyamat, ennek pedig már a következő hetekben is szemmel látható jelei lesznek a paksi telephelyen – közölte.

A tárcavezető rámutatott: a több mint 400 ezer oldalas engedélykérelmet két éven keresztül vizsgálták magyar és nemzetközi szakemberek, mielőtt megadták a „zöld utat”.

Mint fogalmazott:

A létesítési engedély azt igazolja, hogy az új paksi atomerőművi blokkok építése a legmagasabb szintű és a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásoknak és követelményeknek is megfelel.

Hozzátette azt is, hogy ezt az engedélyt tűzvédelmi, katasztrófavédelmi, környezetvédelmi és bányászati szakfelügyeleti jóváhagyások is kiegészítik.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint továbbra is reális, hogy 2030-ra működésbe léphessen a két új blokk. Szerinte ezáltal a kormány „tudja biztosítani Magyarország energiaellátásának biztonságát hosszú távon, meg tudja védeni a magyar embereket a nemzetközi energiapiac szélsőséges áringadozásaitól, vagyis fenn tudja tartani a rezsicsökkentési erőfeszítéseit”.

A 444 cikkében arra emlékeztet, a paksi bővítés hatalmas csúszásban van az eredeti tervekhez képest: 2014-ben a kormány még azt ígérte, hogy 2023-ra a két új blokkból az első már termelni fog. Aztán Orbán Viktor két éve 2021 novemberére ígérte az oroszoknak az építkezés megkezdését. A Direkt36 írt korábban arról írt, hogy a Roszatom már azelőtt meg akarta kezdeni a földmunkákat, hogy a magyar hivatal alaposan megvizsgálta volna a terveket és kiadta volna a létesítési engedélyt.

Ezt a tervet Süli János akkori atomminiszter támogatta, hogy így még a minisztersége alatt megtörténjen legalább az első kapavágás, de az Országos Atomenergia Hivatal akkori főigazgatója, Fichtinger Gyula kockázatosnak tartotta. Végül az Atomenergia Hivatal átszervezése és az új vezető kinevezése után tavaly októberben kezdtek gödröt ásni. De attól függetlenül, hogy a projekt csúszott, a NER-közeli vállalkozók azért tudtak belőle pénzt kiszedni. A Mészáros és Mészáros Kft. például már dolgozik is egy portaépületen 3,4 milliárdért.

Az új kormányban a Szijjártó Péter-féle külügyminisztérium felel a beruházásért, ahol a korábbi miniszter, Süli János bővítésért felelős államtitkárként gondozza a projektet. Szijjártó májusban beszélt arról, hogy felgyorsítják az építést.

Frissítve:

„Adott is engedélyt az OAH, meg nem is. A lényegre továbbra sincs engedély” – fogalmazott egy energetikai szakértő, amikor a 444 a Paks II.-re kiadott létesítési engedélyről kérdezte. A lap szerint a most kiadott engedély lényegében csak arra ad lehetőséget, hogy az alapozást elkezdjék, de azt még nem szavatolja, hogy az alapon atomerőművet is lehet majd építeni.

Az engedély ugyanis az atomerőmű lényegi részét illetően hiánypótlásra hívja fel a kivitelezőt,

azt írja, az alapozáson túli munkákhoz frissített Előzetes Biztonsági Jelentést kell beadni az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A 444 szerint ez az a dokumentum, ami a tervek lényegét jelenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top