nlc.hu
Otthon

Tippek esővíz gyűjtéshez

A vízszámla 50 százaléka is megspórolható, ha gyűjtjük az esővizet

És ökológiai szempontból sem utolsó szempont az esővíz gyűjtése.

A természetes esővíz kiváló forrás szinte minden olyan tevékenységhez, amely vizet igényel. A kertészkedés, a mosás, a fürdés és az ivás természetes esővízzel is végezhető, feltéve, hogy használat előtt megfelelő tisztítást végeznek.

Bár az esővízgyűjtő rendszer kezdeti beállítása némi pluszpénzt igényelhet, a természetes esővíz használatával általában 30-50 százalékot takaríthatunk meg vízszámlánkon, ráadásul nem pazaroljuk az értékes vizet!

Az esővíz vidéken általában viszonylag tiszta, és ami a legjobb az egészben, teljesen ingyenes. Az esővíz összegyűjtése javítja az önellátást, és rendkívül előnyös lehet vészhelyzet, például vízhiány esetén.

Miért fontos az esővíz gyűjtése?

A vízvédelem ma nagyobb jelentőséggel bír, mint a múltban. A termőtalaj elvesztése miatt a természetes vízi utak kevésbé hasznosak a méreganyagok felhalmozódása miatt. A településeken a fő vízforrás elfogyhat. Ez növeli az esővíz-gyűjtés ökológiai sürgősségét. Az esővíz kiváló a növények számára, mert több oxigént tartalmaz. Ez segít a talajban felszabadítani azokat a mikroelemeket, amelyekre a növényeknek szüksége van. Gyűjtsünk vizet esőhordókba, és látni fogjuk, hogy növények tele lesznek színnel és életerővel. Az esővíz-gyűjtéssel azt sem kockáztatjuk, hogy vegyszereket pumpáljunk a talajba, amelyek a vízkezelési gyakorlatok miatt jelen lehetnek a csapvízben.

Az esővíz összességében egy ingyenes vízforrás, amely valóban táplálja a növényeket, és kiváló módja annak, hogy sikeres legyen az élelmiszertermelés.

Hordó az eresz alá

Bár lehet komoly vízgyűjtő rendszereket csináltatni, már egy sima hordó is sokat nyomhat a latba. Válasszunk olyan hordót, amely képes nagy mennyiségű vizet megtartani anélkül, hogy a szivárgás vagy a mérgező anyagoktól való szennyeződés veszélye fennállna. Vannak olyan hordók, amelyek kifejezetten esővíz gyűjtésére készültek. Ideális esetben a hordó nem tartalmaz mérgező anyagokat, biztonságosan le van fedve és árnyékolva, és hozzáférhető a tisztításhoz. Legyen egy csap, amelyet a hordó aljára rögzíthető (vagy már eleve azzal adják a hordót). Szükség lesz még egy tömlőre, egy tömlőadapterre, hálóra és egy csavarkulcsra az alapvető vízgyűjtő rendszer felépítéséhez.

Az esővíz elterelése

Ez tisztán tartja a vízgyűjtő rendszert. A tető gyakran összegyűjti a szennyeződést, hamut és törmeléket a közeli fákról. Az elterelés különösen fontos, ha ivóvizet gyűjtünk ivásra. A szezon első esője tisztára öblíti a tetőt, de ez nem lenne jó, ha mind a hordóba kerülne, ezért egy vízelvezető segíthet. A vízelterelők megakadályozzák a piszkos víz tartályba kerülését, majd a későbbi esőzések során lehetővé teheti, hogy a víz törmelékmentesen áramoljon a tartályba. Ez lehet olyan egyszerű, mint egy hajlékony tömlő rögzítése az ereszcsatornához, hogy a víz az egyik oldalra kerüljön az első vihar idején, vagy lehet egy beépített rendszer, amelyet szeleprendszerrel vezérelnek. A bonyolultabb vízelterelők szükség szerint csapadékvizet is tudnak szivattyúzni.

Esővízgyűjtés eresz alól.

Esővízgyűjtés eresz alól (Fotó: Getty Images)

Levélszűrő dugulás ellen

Egy másik fontos dolog, amit figyelembe kell venni, amikor a vizet összegyűjtjük a tetőről, hogy a helyi fák néhány levele eltömítheti a lefolyót. Szükségük lesz egy szűrőre, amely „elkapja” a leveleket – erre az egyik kiváló módszer, ha levélszitát helyezünk el az ereszcsatornán. Vannak még szűrőrendszerek is, amelyek távol tartják a finom részecskéket, hiszen a por vagy a szuperfinom hamu továbbra is átjuthat az ereszen.

esővíz gyűjtés

Fotó: Getty Images

Tartsuk távol a szúnyogokat!

Óriási probléma, amelyet figyelembe kell venni, a szúnyogok. A szúnyogok minden álló vízforrásra jó táptalajként tekintenek. A szúnyoglárvák megelőzésére használhatunk olyan szereket (Bacillus thuringiensis v israelensis tartalmúak), amelyek ugyan mérgezőek a szúnyogokra, de nem az emberre vagy az állatokra. Annak érdekében, hogy egyáltalán ne tudjanak bejutni a tartályba, legyen lezárható az esővízhordó és annak minden nyílása egy finom hálóval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top