nlc.hu
Otthon

Őszi teendők a kertben

Első őszi teendők a kertben

Van bőven munka a kertben a kánikula elmúltával is.

Ősszel sok még a teendő a kertben, egy vérbeli kertész szeptemberben még nem lazsál, sőt! Nézzük a legfontosabb teendőket!

Ültessünk!

Az ősz a legjobb időszak az ültetésre. A hűvösebb, csapadékban gazdagabb kora őszi időszak ideális facsemeték vagy cserjék ültetésére, átültetésére. Ugyanis a tél beállta előtt még valamelyest „belakják” gyökereikkel az új helyüket, télen pedig megpihennek, és tettre készen kezdenek bele a tavaszba. Fontos! Bármilyen esős is az idő, az ültetés után egészen a fagyokig mindennap alaposan öntözzük be a csemetéket!

Őszi vetés

A legtöbb zöldség leterem a veteményesben. A helyükre pedig olyan zöldséget vessünk, mint a hónapos retek, a spenót, sóska, répa, a rukkola, amik még a tél beállta előtt leteremnek. Így kihasználhatjuk ezekben a hónapokban is a konyhakertet. Ha jövőre szeretnénk fokhagymát, azt is most kell elültetni!

Őszi teendők a kertben

A munka szeptemberben sem áll le a kertben (Fotó: Catherine Delahaye/Getty Images)

Őszi lemosó permetezés

„Ha szeretnénk elkerülni, hogy a kertünket vegzáló kártevők elvackoljanak télire és jövőre is megjelenjenek, akkor ismét elő kell venni a permetezőt. Szerencsére elég, ha egy jó lemosó permetezést alkalmazunk, ehhez pedig csak egy réz- és/vagy kénalapú, biólógiai szert kell használnunk. A lényeg, hogy bőséggel – mint azt a neve is jelzi – lemosó jelleggel használjuk, hogy mindenhová jusson belőle és a kéreg réseiben vagy a levelek fonákján se tudjanak megbújni azok az apró bajkeverők” – mondja McMenemy Márk, hobbikertész.

Tavaszi virágok hagymáinak elültetése

A tulipán, a jácint, a nárcisz, a gyöngyike és a többi, kora tavasszal pompázó virágok hagymáit most – és nem később – kell elültetni, hogy még az ősszel gyökeret fejleszthessenek. A megtisztított, egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajban elhelyezni, hogy felettük legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. Az ilyen mélyen ültetett hagymából fejlődött növények nem dőlnek ki és erőteljes virágokat nyitnak.

Pázsitgondozás

Már az ősz első heteiben elvégezhetjük gyep szellőztetését, valamint a füvesített terület talajának lazítását, a nyári aktív használattól ugyanis a talaj és a gyepszőnyeg is jó eséllyel összetömörödött. A talajlazításhoz használhatunk egy egyszerű vasvillát is, a szerszámot mélyen szúrjuk a gyepfelületbe, majd az ásó nyelét óvatosan, de erőteljesen mozgassuk előre-hátra. A műveletet pár arasznyi távolságokkal az egész felületen ismételjük meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top