nlc.hu
Otthon

Az igazgató szerint félrevezető az álláshirdetésük

Reagált a fővárosi gimnázium: nem keres többet náluk egy takarító, mint egy tanár

A profession.hu oldalon feladott álláshirdetések alapján korábban azt lehetett gondolni, a pedagógusoknak kisebb bért ajánlanak.

Az elmúlt napokban nagy port kavart a budapesti Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium a profession.hu oldalon feladott két álláshirdetése: az egyikben a takarítónak havi nettó kétszázezer forintos fizetést ajánlanak, a másikban egy tanári állást havi bruttó 203 ezer forintos fizetéssel hirdetnek, aminek a nettója kedvezmények nélkül 135 ezer forint. A hírről mi is beszámoltunk, időközben azonban az intézmény igazgatója közleményben jelezte: A közfelháborolást kiváltó állásajánlat megtévesztő: a tanárok ugyanis ennél magasabb összeget vihetnek haza a gimnáziumban – írta meg a 168 Óra.

Könyveken nyugvó alma.

(Fotó: Pixabay)

A lap szerint az intézmény vezetője, dr. Fehérvizi Judit az iskola honlapján tisztázta a helyzetet. Azt írta,

A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalói a mindenkori érvényes Pedagógus bértábla alapján kerülnek bérezésre. Az Intézmény alapítványi fenntartású, emiatt az állami intézményektől eltérően, álláshirdetést a közszolgálati állásportálon, a közigállás.gov.hu felületén nem áll módjában közzé tenni. Az Intézmény által használt Profession állásportál nem ad lehetőséget a bérezésre vonatkozó szöveges megjelenítésre („bérezés a Pedagógus bértábla szerint”), csak egyetlen konkrét összeg jelölhető meg, amitől azonban a jelentkezőket megillető konkrét bér pozitív irányban eltérhet, a Bértábla szerinti besorolásuknak megfelelően. Az aktuális hirdetésekben a 2022-ben érvényben levő Bértábla legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletménye szerepel (203 000 Ft), amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés összegét (57 000 Ft) és a 20%-os ágazati szakmai pótlékot (52 000 Ft). A hirdetések ily módon történő megjelenítése mindezidáig nem okozott értelmezési problémát a jelentkezők számára.

A lap rámutat, így már valóban nem igaz, hogy egy takarító többet keres, mint egy tanár: ha a bruttó 312 ezer forintos tanári bért vesszük alapul, amelyben már benne van a garantált bérminimumra történő kiegészítés összege és az ágazati pótlék is, mindenféle kedvezmény nélkül 207 480 forintot vihet haza a pedagógus

Hozzáteszi ugyanakkor azt is, hogy figyelemre méltó azonban az, hogy a szakképzettséget nem igénylő takarítónál mindössze 7480 forinttal keres többet egy tanár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top