nlc.hu
Otthon

Engedélyezték az azonos neműek házasságát Kubában

Engedélyezték az azonos neműek házasságát Kubában

A jövőben nemcsak házasodhatnak, hanem örökbe is fogadhatnak a melegek Kubában.

Kubában népszavazáson elfogadták a családjogi törvény átfogó reformját, amely egyebek között lehetővé teszi az azonos neműek házasságát és meleg pároknak az örökbefogadást, valamint kiterjeszti a gyerekek és a nagyszülők jogait – írja az MTI a havannai hatóságok közlése nyomán. 

A több mint 400 törvénycikkelyt tartalmazó szabályozást a szavazók 66,9 százaléka támogatta 33,1 százalék ellenében – ismertette Alida Balseiro Gutiérrez, az országos választási tanács vezetője az állami sajtónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy néhány térségben még nem dolgozták fel a leadott szavazatokat.

Táncosok szivárványos zászlókkal a Gran Muthu Rainbow Hotelben, Kuba első LMBTQ-szállodájában 2021. november 27-én

Táncosok szivárványos zászlókkal a Gran Muthu Rainbow Hotelben, Kuba első LMBTQ-szállodájában 2021. november 27-én (Fotó: YAMIL LAGE / AFP

Az új szabályozás az említettek mellett engedélyezi a béranyaságot, kiszélesíti a nagyszülők jogait unokáik vonatkozásában, intézkedéseket tartalmaz az idősek védelmére, valamint a nemi alapú erőszakkal szemben.

A 444 azt írja, hogy a jogszabály elfogadása nagy pillanat is lehetne ez Kuba számára, ahol ötven évvel ezelőtt a melegeket még munkatáborba küldték, sokan mégis visszásnak tartják az új törvényt. Még a melegek és melegjogi aktivisták sem feltétlenül örültek a törvénynek, sokan inkább nemmel voksoltak, hogy szavazatukkal ne legitimálják a kommunista ország diktatórikus rendszerét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top