nlc.hu
Otthon

Így ácsingóznak ebben a zuglói cukrászdában a kutyusok

Így ácsingóznak ebben a zuglói cukrászdában a kutyusok – képek

Kutyáknak készült muffin, keksz és májas fagyi. Nem csoda, ha sorban állnak a négylábúak a zuglói cukrászda előtt.

Zugló hivatalosan is legnépszerűbb cukrászdájának süteményes hűtője előtt nemcsak ácsingózó gyerekek, hanem türelmesen, vagy épp türelmetlenül váró négylábúak is toporognak. A cukrászda egyik fő munkatársa, Kati egy egész fotósorozatot készített már a szőrös vendégekből, akik közül némelyik hangosan is követeli a finomságokat. Utóbbiak közé tartozik az én 4,5 kilós mini-diktátorom, az őzpincser Barack. Mondjuk ő már a cukrászda előtt teljes-extázisba jön a májas fagyi meg a kutyakeksz gondolatától, és szabályosan ráveti magát a hűtőpultra. Így:


Kutya ácsingózik a cukrászdában

Csak egy éhes és akaratos pincsertől mentsen meg az ég (Fotó: Pelikán Cukrászda)

Kati a pult mögött pedig nemcsak profi vendéglátós, hanem egyben elhivatott állatvédő is, aki sokat tett már a környék kutyusaiért és a szabadon kószáló macskákért. Ha valaki itt lakik a környéken, jól tudja, hogy tőle simán lehet kérdezni, biztos tud egy jó állatorvost, állatvédőt, vagy csak valamilyen pro-tippet a problémánkra.

Amióta itt dolgozom (3 éve), ötven kutyát ismertem meg. Ennyi biztos, hisz név szerint ismerem majdnem mindet. De lehet, kihagytam valakit… Többségük törzsvendég, de van, aki csak meglátogat minket, mert hallott rólunk és van olyan, aki csak egy pusziért jön séta közben. Tudnak válogatni májkrémes finomságokból: keksz, fagyi és muffin. Friss víz is van kitéve mindig, ha megszomjaznának. A vezetőség és az alkalmazottak is állatbarátok, mindegy, milyen fajta. Fontos, hogy jól érezzék magukat a vendégek, és nálunk mindenki megfér egymás mellett. Szívesebben térnek be hozzánk, ha nem kell otthon, vagy kint hagyniuk a kedvencüket” – magyarázza Kati, hozzátéve, hogy természetesen a higiéniai szempontok is fontosak, amire különösen odafigyelnek a cukrászda alkalmazottai és a gazdik is. Ahogy én tapasztalom, a legtöbb ebtulajdonos jól szocializált kutyával érkezik, így jól megférnek a teraszon a kisgyerekek és a házi kedvencek is.

Megnézem
Összes kép (14)

Kati már gyerekkora óta rajong a kutyákért, és aktívan 15 éve vesz részt az állatvédelemben, 7 éve önkéntes a Hangya Közösségben. „Főleg vidéki menhelyeknek segítünk, ezen kívül még rengeteg dologgal próbáljuk könnyebbé tenni a kóbor állatok sorsát. A munkahelyemen is 100%-ban támogatnak ebben” – meséli.

Megértik, hogy csak „bolond állatvédő” vagyok.

Természetesen neki is van kutyája, kettő is. Rafi és Fáni:

Várakozó kutyák

Fotó: Pelikán Cukrászda

A cukrászda menüjének kialakítása során természetesen nemcsak a kutyák ízlésére figyelnek, Kati szerint a kétlábú vendégek imádják a málnás mascarponét, de a specialitás az ezerlapos krémes.  

A kedves kis cukrászda egyébként 1999-ben nyitotta meg kapuit Zugló zöldövezeti részén. Az ötletgazda, Oblat Dávid, a tengerentúlon dolgozott a vendéglátásban, és hazaérkezve egy olyan fagylaltozót álmodott meg, ahol természetes alapanyagokból mindennap frissen főzött fagylaltokat fog árulni. A kézműves fagylaltozó hamar népszerű lett, a Bodzilla fantázia nevű fagylaltjuk 2004-ben az „Év fagylaltja” versenyen aranyérmes díjazásban részesült, ami egyúttal közönségdíjat is nyert és máig is a vendégek kedvence. Másik aranyérmesük 2004-ben az eperfagylalt lett. A 2007-es „Év fagylaltja” versenyen a saját kreációs marcipános narancsfagylaltjuk hozta el az aranyérmet.

A sütemények készítése során kizárólag házi vajat, madagaszkári vaníliát, valódi belga csokoládét, házi főzésű lekvárt és természetes eredetű krémeket használnak. A családi vállalkozásban működő Telepes utcai Pelikán cukrászda nyerte el a „Zugló kedvenc cukrászdája” címet. A lakosok Horváth Csaba polgármester és Zugló hivatalos közösségi oldalán voksolhattak kedvelt édességekkel foglalkozó vállalkozásukra. Oblat Ildikó azt mondta a Zugló.hu-nak, hogy vendégeik legjobban a Bécsi krémesüket és a Csupacsoki tortájukat kedvelik. Miután egyre többen élnek ételintoleranciával, kínálatukba bekerültek az általuk is fogyasztható sütemények.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top