nlc.hu
Otthon

Tojás tárolása

Hibák, amiket a tojás tárolásánál elkövetünk

Fontos szabályok a tojással kapcsolatban, amiket – elsősorban a szalmonella elkerülése érdekében – nem árt, ha ismerünk.

Általában a tojás hűtése a mosása körül követjük el a legtöbb hibát. Összegyűjtöttük, mi mindenre érdemes figyelni!

Hűteni vagy nem hűteni? Ez itt a kérdés

Nagyon megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a tojást hűteni kell vagy sem, illetve meg kell mosni vagy sem.

Tojás tárolása - szabályok

(Fotó: Getty Images/Francesco Carta fotografo)

A legtöbb európai országban nincs kötelező mosás a tojásokra nézve, inkább a tyúkokat oltják be szalmonella ellen, ezért elhagyható a hűtés is. Ezzel szemben az Egyesült Államokban a tojásokat iparilag mossák és fertőtlenítik.

Amit érdemes megjegyezni:

  • ha a boltban hűtve vesszük meg a tojást, akkor otthon is a hűtőben kell tartani. Ha viszont a polcról vesszük le, akkor mehet a spájzba (de ebben az esetben felhasználása előtt ajánlott megmosni).
  • ha a megvásárolt tojás hűtést igényel, akkor amint hazaérünk, tegyük be a hűtőbe, mert a hőmérséklet-ingadozás kritikus következményekkel járhat, és nagyban felgyorsítja a baktériumok elszaporodását.
  • fontos az is, hogy a hűtő hőmérséklete 4 Celsius-fok alatt legyen.
  • a tojásokat mindig a dobozukban tároljuk, ne pedig az ajtóban, ahol a gyakori nyitogatás miatt kevésbé stabil a hőmérséklet.

„A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás, próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le. A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tárolja. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek”tanácsolja a Nébih.

Óvatosan a törött tojással! Akármilyen apró a héjon lévő repedés, a baktériumok azon keresztül is bejuthatnak a tojás belsejébe. Mindenképp ellenőrizzük, hogy ne repedt tojást vigyünk haza. Ha a tojás otthon reped meg, akkor törjük fel, rakjuk egy légmentes zárható tárolóedénybe, majd 2 napon belül használjuk fel.

 
(Nyitókép: Getty Images/Francesco Carta fotografo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top